« tornar


I Jornades d’Ensenyament de les Ciències a Infantil i Primària a Tarragona

Els dies 16 i 17 de febrer de 2018 s’han celebrat a Tarragona les I Jornades d’Ensenyament de les Ciències a Infantil i Primària, a la seu de CaixaForum Tarragona, organitzades pel Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya i l’Obra Social ”la Caixa”, sota el lema de l’exploració i la indagació a l’aula.

La conferència inaugural, “La sorpresa d’aprendre, aprendre a través de la sorpresa”, va ser impartida per David Bueno, professor de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, i va tractar de la importància de les emocions en els aprenentatges i de la responsabilitat dels docents pel que fa a la modulació de la plasticitat neuronal dels seus alumnes, en aspectes com la creativitat, l’optimisme i l’autoconfiança.

La conferència de cloenda, “La orquesta de Einstein”, va ser impartida pels professors Giorgio Häusermann i Marco Calò, d’El Jardí de la ciència d’Ascona (Suïssa). Aquesta conferència-espectacle va tractar sobre les ones, els sons i la música, i va estar il·lustrada per un gran nombre d’experiències sobre la llum i el so, en moltes de les quals es va demanar la participació dels professors assistents.

En les Jornades es van oferir nou tallers per a infantil i primària que van intentar mostrar la manera de fer ciència i parlar de ciència a l’escola a través de la indagació, el diàleg interactiu i l’elaboració d’explicacions. Els tallers van ser els següents:

1. Recursos per a la indagació a l’aula. Programa educatiu Curiosity per treballar la competència científica, per Antonio García, de l’àrea de Divulgació Científica de CosmoCaixa.

2. Ciència 24 hores al dia, per Giorgio Häuserman i Marco Calò.

3. Compartim la ciència. El mètode científic per a tots, per Lali Castro i Josep Pascual, de l’escola Betània Patmos.

4. Tot es mou? Ho provem? Investigant el moviment, per Olga Schaff i Pilar Melcón, del grup Ciències 0-12 de l’ICE de la UB.

5. Conceptes i experiències de química per al cicle superior de primària, per Aureli Caamaño i Josep Corominas, del Centre Didàctic de Ciències Experimentals del Col·legi de Llicenciats de Catalunya.

6. Espais de ciència, sí, però com?, per Montserrat Pedreira, directora del Grau en Mestre d’Educació Infantil a la Facultat de Ciències Socials de Manresa, UVic-Universitat Central de Catalunya.

7. Ensenyar per aprendre, per M. Teresa Vallverdú, mestra jubilada de l’Escola Pública Dr. Alberich i Casason de Tarragona.

8. Aprenentatge basat en la indagació: el mètode i el raonament científic en infants de 0 a 6 anys, per Maite Novo i Zoel Salvadó, professors de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV.

9. El paper de l’adult en un espai de ciència de lliure elecció, per Montserrat Pedreira.

La tarda del divendres, en finalitzar els tallers, va tenir lloc una visita guiada per l’exposició “Experiment any 2100” del CaixaForum Tarragona.

Les Jornades han estat altament valorades pel professorat assistent i se n’espera amb entusiasme la continuació en futures convocatòries.