« tornar


I Jornades de llengua i literatura

L’expressió escrita entre l’alumnat de secundària “més enllà de l’ortografia” centrarà els continguts d’unes xerrades i tallers, que se celebraran el 2 i 3 d’octubre a Barcelona a la seu del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.

Les jornades comptaran amb la presència d’autoritats contrastades en la matèria i professionals de diferents sectors vinculats, com ara Pere Martí, Laura Borràs, Ramon Solsona, Albert Pla Nualart, Vicenç Llorca, Miquel Pujadó o Muntsa Ferrer, entre d’altres, i la col·laboració de l’Institut d'Estudis Catalans, l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l’Editorial Barcanova i l’Institució de les Lletres Catalanes.

En les I Jornades de la Llengua i Literatura, organitzades pel Col·legi en memòria dels desapareguts Antoni M. Badia i Margarit i Joaquim Molas Batllori, es reflexionarà sobre l’expressió escrita, valorant adequadament el paper i el pes que hi tenen l’ortografia i la literatura, i s’oferiran algunes experiències concretes sobre l'ensenyament de l’expressió escrita per aplicar-les a l’aula.

L’objectiu és reflexionar i compartir experiències entorn de la didàctica de la llengua i la literatura, així com debatre i actualitzar temes d’interès relacionats amb l’ensenyament d'aquestes matèries. Per a tot plegat es compta amb un comitè científic format per Pere Martí, Jacint Bassó, M. Dolors Martí, Francesc Danés i Lídia Fernàndez; i un comitè organitzador format per Agnès Creus i Montse Renom.

El programa s’iniciarà divendres amb la taula rodona L’expressió escrita més enllà de l’ortografia, moderada per Pere Martí. Els ponents seran Mila Segarra, de la Secció Filològica de l’IEC; Albert Pla Nualart, responsable lingüístic del diari Ara; Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme del Departament d'Ensenyament, i Mònica Castanyer, professora de secundària, Grup Escoles Mataró GEM.

Seguiran tres tallers de llengua sobre Ortografia a l’aula i arreu. Una proposta, per Joan Bustos, filòleg i professor d’ESO; Parèmies, de Víctor Pàmies, lingüista especialitzat en paremiologia (ciència que estudia els refranys i els proverbis); i Portfolio Europeu de les Llengües: Biografia, Passaport i Dossier, de Laura Boyd, assessora tècnica docent, Departament d'Ensenyament. Podeu saber-ne els detalls clicant a http://goo.gl/YAHEPS

La jornada de dissabte s’iniciarà amb la conferència Llengua i literatura. Llegir i aprendre, a càrrec de l’escriptor Ramon Solsona, i basada en la literatura com a aula oberta i multidisciplinària que es fonamenta en l’ús creatiu de l’idioma. Seguiran els tallers El cinema com a recurs en la millora de la comprensió lectora, de Vicenç Llorca, escriptor i catedràtic d’ensenyament secundari; Càpsules d’aprenentatge (Explica-m’ho amb imatges!), de Joan Fontdeglòria, llicenciat en filologia catalan i professor de Llengua i Literatura; L’actualitat dels clàssics, de Miquel Pujadó, doctor en filologia i cantautor; i Materials didàctics a partir d’una lectura literària, de Muntsa Ferré, professora de secundària. Podeu saber-ne els detalls clicant a http://goo.gl/YAHEPS

Clourà les jornades la conferència Maièutica 2.0: ensenyament de literatura i ús de les TIC, a càrrec de Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

Més informació i inscripció