« tornar


I Jornades sobre l’ensenyament de les ciències a infantil i primària a Lleida

L’exploració i la indagació a l’aula centraran els continguts d’unes jornades per a mestres que se celebraran el 25 i 26 de setembre al CaixaForum de la capital lleidatana.

Les I Jornades sobre l’ensenyament de les ciències a infantil i primària, valorades amb 10 hores de formació (un crèdit), s’adrecen a professorat d’infantil i primària i personal especialitzat amb destinació a centres públics i privats que podran gaudir d’un interessant programa estructurat en dues conferències i un ampli ventall de tallers, a més d’una visita al Parc Astronòmic d’Àger, com una activitat complementària opcional.

En aquestes jornades es prestarà una especial atenció a les activitats de modelització i d’indagació a l’aula. S’hi oferiran alhora recursos experimentals de ciència que serviran al professorat com a eines de motivació en el seu dia a dia.

El programa s’iniciarà divendres amb una conferència inaugural sobre Aprendre a investigar i investigar per comprendre, a càrrec de Jordi Martí Feixas, professor de Didàctica de les Ciències a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, i una visita al Parc Astronòmic del Montsec, a Àger.

En paral·lel, es proposa un primer bloc del Fòrum d’Experiències amb les propostes Quina química podem ensenyar als alumnes de primària?, de Josep Corominas, Escola Pia de Sitges; I... amb Arquimedes fem ciència, de Tesa Corbella, mestra del Cicle Superior a l’Escola Frederic Godàs, de Lleida; i Experimentar a 0-6, quin repte!, de Montserrat Pedreira, directora del Grau en Educació Infantil, de l’Escola Universitària de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC).

L’endemà dissabte estarà centrat en dos blocs més del Fòrum d’experiències, amb tallers sobre Quins factors influeixen en el temps de dissolució d’un caramel? Hi ha límits en la dissolució d’una substància en una altra?... Una metodologia per portar la indagació a l’aula, d’Aureli Caamaño, catedràtic de física i química de Barcelona;  La ciència de la llum, d’Anicet Cosialls, IES Guindàvols de Lleida; o L’espai de ciència a infantil, de Montserrat Pedreira, directora del Grau en Educació Infantil de l’Escola Universitària de Ciències Socials de Manresa (UVic-UCC). També es proposarà Un paseo por la luz, el color, la óptica, d’Antxón Anta, Departament de Ciències  de la Deutsche Schule San Alberto Magno de Sant Sebastià; El Sol surt per l’est i es pon per l’oest... N'estàs segur?, de Rosa M. Ros i Carme Alemany, UNAWE (Universe Awareness); I Mètode científic i improvisació, d’Eduard Martorell, editor Text-La Galera i professor de didàctica de les ciències experimentals de la UIC.

I clourà les jornades la conferència Si hi ha química, millor!!!, a càrrec de Mercè Izquierdo, catedràtica emèrita de Didàctica de les Ciències a la Facultat de Ciències de l’Educació a la UAB, i Núria López, CESIRE - Àmbit Científic Servei d'Innovació i Formació de l'Educació Infantil i Primària.

Comptarem, doncs, amb una bona nòmina de ponents, reconeguts tots ells l’àmbit de les ciències.