« tornar

Jornades de Clàssiques: deu edicions

El cap de setmana de l’11 i 12 de març vam arribar ja a la desena edició de les Jornades de clàssiques, iniciades pel Col·legi i els ICE de la UAB i de la UdG amb la voluntat de posar en contacte i aplegar el professorat de grec i llatí de secundària amb la intenció de compartir les experiències didàctiques i els recursos i materials imprescindibles per a la seva tasca dins de l’aula.

Tant la voluntat d’aplegar-nos com la de refermar-nos en el nostre compromís en la pervivència del llegat clàssic a casa nostra s’han mantingut ben ferms durant aquesta dècada.

En aquesta edició, d’acord amb el model de les dues anteriors edicions, hem dedicat tota la jornada de dissabte al coneixement de primera mà del patrimoni que ens ofereix l’antiga ciutat de Bàrcino. Volem donar les gràcies al MUHBA, que va facilitar la conferència inaugural, a càrrec de Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino en el Servei d’Arqueologia de Barcelona, i les visites a les domus romanes dissabte al matí.

A l’inici de les X Jornades, després d’un breu resum de la trajectòria de les anteriors edicions, es va destacar l’agraïment a totes les persones que hi han anat desfilant durant les 10 edicions, i el record d’aquelles que ens han deixat, però que han marcat el nostre camí i han refermat el compromís de tots els que decididament volem seguir tirant endavant el projecte. A continuació, Lina Vilamitjana, de l’ICE de la UdG, va tenir unes emotives paraules de record en memòria d’Anna Saurí, morta el passat mes de setembre,  i de la professora Dolors Condom, que ens acabava de deixar el cap de setmana anterior.

La tarda del divendres va comptar amb la presentació engrescadora de l’Eusebi Ayensa, director del Camp d’Aprenentage d’Empúries, sobre el nou projecte de recorregut i itinerari per les ruïnes grecoromanes de la mà de la literatura.

A continuació un berenar de pa de pessic i xocolata  ens va conduir als tallers, amb l’entusiasta generositat de Mònica Miró i els seus recursos sobre l’Eneida i l’esforç de Xavier Yáñez i Imma López, per fer el camí pels currículums competencials.

Dissabte al matí, el MUHBA ens va acollir a la sala del rei Martí l’Humà, on Mònica Blasco i Imma López ens van presentar la història i concepció del Museu i el seu projecte educatiu. Cap al migdia, de la mà de dos excel·lents guies, vam visitar la domus del carrer Avinyó i la del carrer de sant Honorat: dues mostres extraordinàries i ben dispars pel que fa a  l’exhibició de restes arqueològiques museïtzades.

A la tarda el grup Amfitrió ens va organitzar una interessant ruta per la Bàrcino romana a l’aire lliure amb el guiatge de quatre magnífics estudiants que ens van saber transmetre la il·lusió i l’entusiasme que tots nosaltres voldríem traspassar als nostres propis alumnes.

Gràcies a tots els col·laboradors i participants, la comissió ja té in mente  la preparació de la nova edició i la voluntat de seguir endavant amb la tradició d’anar compartint els afanys i lluites al voltant del món clàssic cada mes de març.