« tornar

L’ètica protagonitza la conferència inaugural de la 44a Escola d’Estiu

Begoña Román va impartir la conferència inaugural, titulada La perspectiva ètica: una oportunitat per a la interdisciplinarietat, en un acte que va tenir lloc el 22 de juny i en el qual van intervenir la secretària general del Col·legi, Ma. Dolors Martí, i Montserrat Llobet, directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.

Va obrir l’acte Ma. Dolors Martí, que va fer referència a la llarga trajectòria de les escoles d’estiu del Col·legi i va comentar que, des de fa ja cinc anys, els cursos d’estiu s’ofereixen en un lloc fix, l’escola Joan Pelegrí.

Va resumir breument l’evolució de l’Escola d’Estiu del Col·legi durant aquests 44 anys, una evolució que ha comportat uns canvis motivats a vegades per la situació econòmica, però sobretot per les transformacions viscudes pel professorat.  En qualsevol cas, els docents que s’inscriuen en els nostres cursos ho fan perquè creuen en la necessitat de formar-se i reflexionar sobre les seves activitats de cara al curs següent. El Col·legi sempre ha volgut oferir-los les eines i recursos per a la seva pràctica a les aules a través, entre altres coses, de l’intercanvi d’experiències i coneixements que acompanya a les escoles d’estiu.

Ma. Dolors Martí va presentar tot seguit la conferenciant, Begoña Román, professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i secretària executiva d’Ethos Ramon Llull, i que ja va participar en una activitat del Col·legi l’any passat: les VI Jornades a la Seu d’Urgell i Andorra, en les quals va participar en la taula rodona Ètica i ciència: un equilibri (im)possible). Ma. Dolors Martí va esmentar també que la conferència de Begoña Roman ha estat possible gràcies al suport i la col·laboració de la Fundació Víctor Grífols i Lucas i la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols de la UVIC-UCC

Abans d’entrar en el contingut de la seva conferència, La perspectiva ètica: una oportunitat per a la interdisciplinarietat, Begoña Román va comentar que és col·legiada des de fa anys, quan va començar la seva activitat docent com a professora de secundària.

Ds de la seva visió com a especialista en ètica aplicada, Begoña Román va explicar que vivim en una societat accelerada i complexa, en la qual cal gestionar els riscos des de l'avaluació dels impactes. Aquestes avaluacions requereixen valors i jerarquització. La formació en què es tracti la previsió de les conseqüències de les tecnologies o polítiques, i l'avaluació de per què i per a qui són justes o bones, pot contribuir a millorar la ciutadania democràtica i els futurs professionals capaços de veure la seva futura complicitat i responsabilitat social. Tot plegat demana incorporar la perspectiva ètica al si de les diferents disciplines, i l'aula docent és un bon espai on fer-ho amb les joves generacions.

Va tancar l’acte Montserrat Llobet, directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, que va fer al·lusió a la conferència de Begoña Román, amb la qual es va mostrar totalment d’acord perquè comparteix la necessitat d’una dimensió ètica en les diferents disciplines. En aquest sentit, va comentar que el currículum català de secundària obligatòria inclou un àmbit competencial relacionat amb els valors.

Montserrat Llobet va agrair al Col·legi l’esforç invertit en l’organització de les escoles d’estiu i va recalcar que també volia agrair la dedicació dels nostres docents.