« tornar

La innovació, tema de debat a les V Jornades de Reflexió Educativa a la Seu d’Urgell i Andorra

El debat sobre la innovació ha estat el tema de la cinquena edició de les Jornades de Reflexió Educativa organitzades pel Col·legi, que han tingut lloc el 16 i 17 d’octubre i que, com ja és tradicional, s’han celebrat a la Seu d’Urgell i Andorra.

La sala de la Immaculada de la Seu d'Urgell va acollir, divendres 16 a la tarda, l’acte d’inauguració, en el qual es van reunir desenes de docents i  diversos representants polítics i institucionals: el col·legiat Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra; Eric Jover, ministre d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra; Joan Mateo, secretari de Polítiques educatives del d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Albert Batalla, alcalde de la Seu d’Urgell; Josefina Cambra, degana del Col·legi de Llicenciats de Catalunya; Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers, i Miquel Nicolau, rector de la Universitat d’Andorra.

En l’acte inaugural, presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, la degana del Col·legi, Josefina Cambra, va subratllar la necessitat de reflexionar sobre la innovació, un concepte més desenvolupat des del punt de vista teòric en l’àmbit econòmic que no en l’educatiu. Segons va dir, cal veure quines aportacions ha fet aquest concepte a l’ensenyament, així com analitzar quins actors s’han d’encarregar de posar-lo en pràctica.

Tot seguit Alfredo Pastor, professor de l'IESE va pronunciar la primera conferència de les Jornades, Innovació educativa: eines perdudes…¿i guanyades?”, en una intervenció breu però de gran originalitat expositiva. Va conduir l’acte Jacint Bassó, vicedegà del Col·legi i director de Betània-Patmos.

L’endemà dissabte, Andorra va acollir la conferència Innovació com a mitjà, no com a fi: cap a un sistema educatiu avançat, d’Eduard Vallory, president del  Centre Unesco de Catalunya. El seu contingut, més aviat provcador, va suscitar la polèmica entre els assistents. Joan Domènech, delegat del Col·legi de a Girona, va presentar l’acte.

Alejandro Tiana, rector de la UNED, va ser el ponent encarregat de la tercera conferència, La educación ante el reto digital, que també va tenir lloc dissabte a Andorra i que es va centrar en la utilitat de les noves tecnologies. Joan Domènech va conduir l’acte.

Els tallers van formar part del programa de les Jornades un cop més.  Els quatre d’aquest any eren Transformar l’educació és possible, de Pepe Menéndez, director adjunt de Jesuïtes Educació; La innovació a l’aula de l’escola andorrana, de Maite Casals, coordinadora del PERMSEA, govern andorrà; La innovació educativa i la sopa d’all escolar, de Miquel Moyà Altisent, director jubilat de l’Escola Sant Serni de Prats i Sansor, ZER Baridà-Batllia; i Tutoria d’iguals a la Universitat d’Andorra, Florenci Pla i Virginia Larraz, de la UdA.

En l’acte de clausura de les Jornades, que va tenir lloc a la  Universitat d’Andorra, hi van intervenir Florenci Pla, director d’Escola Informàtica i de Gestió de la Universitat d’Andorra; Montserrat Gil Torné, cònsol de Sant Julià de Lòria; Ester Vilarrubla, directora general del Departament d’Escola Andorrana i Formació Andorrana; Isidor Alberich, regidor d’Educació i Cultura de la Seu d’Urgell, i la nostra degana Josefina Cambra.

Aquestes V Jornades de Reflexió Educativa a la Seu d’Urgell i Andorra han estat organitzades pel Col·legi, amb el patrocini de la Fundació Caixa d’Enginyers i la col·laboració del Bisbat d’Urgell, el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Crèdit Andorrà i la Universitat d’Andorra.

Ressò de les Jornades als mitjans de comunicació