« tornar

L'última edició de les Jornades de Clàssiques ha passat  per Girona

Les IX Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques han tingut lloc el 13 i 14 de març, a cavall entre la Casa de Convalescència Sant Pau de Barcelona i una visita a Girona.

Aquestes jornades van néixer amb la voluntat de ser lloc de trobada del professorat de clàssiques i un espai d’intercanvi de projectes, de comunicació d’experiències didàctiques i de presentació de recursos per a l’aula.

Seguint amb la iniciativa de l’anterior edició, s'ha volgut acostar el professorat al nostre patrimoni clàssic a través de visites guiades de la mà d’experts locals, en aquest cas el dissabte a Girona.

La ponència inaugural de divendres, Barcino, una colònia romana de fundació augustal, va ser a càrrec de Júlia Beltrán, conservadora en cap del Conjunt Monumental Plaça del Rei MUHBA. En l’apartat d’Experiències i bones pràctiques es va parlar sobre Una versió d’Antígona, amb Teresa Devesa i Núria Valls Rovira; L’estela funerària de Vinebre, amb Margalida Genera, i el Grup de treball Amfitrió, projecte de creació d’un espai virtual per gestionar trobades d’alumnes i professors de clàssiques, amb Paola Acuña, Carme Messeguer, Pilar Ribes i Lina Vilamitjana. A més, també hi vahaver dos tallers simultanis: el Nou mètode Alexandros, to Hellenikon paidion a l’ aula, a càrrec de Mario Díaz, de l’IES Enric Valor de Picaya, i la Lectura de Tit Livi, a càrrec d’Antoni Cobos,  de l’Institut Alexandre Deulofeu de Figueres.

La visita a Girona de dissabte es va iniciar amb la benvinguda a la Fontana d’Or (Caixafòrum), seguida de la conferència Parva Gerunda, a càrrec de David Vivó, professor d’Història de l’Art de la UdG. En les activitats es va fer una interessant visita guiada al mosaic, al Museu d’Història de Girona i a l'església de Sant Feliu de Girona, on els assistents a les jornades van poder admirar els sarcòfags que decoren les parets de l'absis. Finalment, es va fer un itinerari guiat per la Gerunda romana.

L'activitat ha estat reconeguda dins del Pla de Formació del Departament d’Ensenyament, i ha estat coordinada per M. Dolors Martí, secretària general del Col·legi, en col·laboració amb els membres de la comissió organitzadora:  Gemma Garcia, de l’Equip de Formació i Innovació de Llengües i Cultura Clàssiques de l’ICE de la UAB; Ricard Llop; Lina Vilamitjana, de l’Equip de l’ICE de Cultura Clàssica de la UdG, i Xavier Yáñez. A més, té el suport del Museu d’Història de Girona i l’Obra Social La Caixa.

Podeu llegir aquest resum de les Jornades fet pel nostre delegat a Girona, Joan Domènech, i publicat a El Punt Avui.