« tornar

Les relacions entre ètica i ciència, protagonistes de les VI Jornades de Reflexió Educativa a la Seu d’Urgell i Andorra

El 30 de setembre i l’1 d’octubre van tenir lloc a la Seu d’Urgell i Andorra les VI Jornades de Reflexió Educativa. El tema d’enguany va ser Ètica i ciència; un equilibri (im)possible?.

Les Jornades van ser organitzades pel Col·legi amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell, el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, i amb el patrocini de la Fundació Víctor Grífols, la Caixa d’Enginyers i el Crèdit Andorrà.

La sessió de divendres 30 es va iniciar amb la presentació de les jornades pel vicedegà del Col·legi, Àlex Rocas, el qual va donar pas als parlaments de les autoritats presents a l’acte inaugural.

Tot seguit va tenir lloc la conferència inaugural a càrrec de Màrius Morlans, metge i expresident de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Barcelona, que va versar sobre El coneixement científic i el saber de l’ètica. El conferenciant va analitzar els aspectes bioètics del diàleg entre ciència i ètica, i va parlar del procés pel qual es va crear el Comitè de Bioètica de Catalunya.

La jornada de dissabte es va iniciar amb un debat a dos entre la catedràtica d’ètica de la UB, Begoña Román i el científic i periodista, Xavier Duran, en què van analitzar des de dues perspectives diferents, però no necessàriament divergents, les relacions entre ètica i ciència al llarg de la història i preguntant-se com han de ser en el futur. El col·loqui final amb l’audiència va resultar brillant i emocionant, un autèntic debat amb diferents punts de vista.

A continuació, dos tallers, Com introduir la bioètica a l’aula i en el dia a dia d’una escola?, presentat per professors de l’Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues de Llobregat, i Ètica i ciència Propostes per a l’aula de l’Institut Ferran Tallada de Barcelona, van mostrar dues experiències que intenten tractar els aspectes científics i ètics de manera coordinada.

La conferència de cloenda va córrer a càrrec de Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit de la UB. Es va centrar a analitzar les relacions entre ètica, consciència i llei, així com en l’existència d’un cervell social, acabant amb un seguit de cites de personatges famosos que no els feien quedar gaire bé pel que fa a la seva ètica personal.

Tots els que van intervenir en l’acte de cloenda van destacar l’alt nivell de les Jornades i van demanar la continuïtat no només d’aquestes Jornades, que ja formen part del calendari d’actes culturals de la Seu i Andorra, sinó també del diàleg entre aquestes dues àrees del coneixement (ciència i ètica). El vicedegà del Col·legi va recollir el repte i va anunciar que s’estudiarà la manera de repetir i ampliar aquest tipus de trobades entre experts en ambdós camps.

 

Ressò als mitjans

Bon dia

http://www.bondia.ad/societat/la-seu-i-andorra-acullen-les-jornades-de-reflexio-educativa

 Diari d’Andorra

http://www.diariandorra.ad/noticies/nacional/2016/10/02/debat_entre_ciencia_etica_per_cloure_les_jornades_reflexio_educativa_107360_1125.html

Notícia en PDF

Radio La Seu

http://www.radioseu.cat/noticies/la-seu-i-andorra-acullen-les-sisenes-jornades-de-reflexio-educativa

Web del Bisbat d'Urgell

http://www.bisbaturgell.org/index.php/ca/mitjans-de-comunicacio/noticies/2015/7804-v-jornades-de-reflexio-educativa-a-la-seu-d-urgell-i-andorraWr Garbí

Web de l'escola VGarbí

http://www.escolesgarbi.cat/esplugues/2016/09/30/lescola-en-les-vi-jornades-de-reflexio-educativa-a-la-seu-durgell-i-andorra/