Lliurament dels guardons de la 40a edició dels Premis de Filosofia Arnau de Vilanova

Col·legi Oficial

El Jurat del premi organitzat pel Col·legi destaca la gran qualitat de la quarantena de treballs presentats.

El Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya ha fet aquest 21 de setembre el lliurament dels guardons del XL Premi de Filosofia Arnau de Vilanova. Un certàmen que, enguany, arriba a una edició molt especial perquè es compleixen 40 anys d’història i es consoliden com els premis per a estudiants de secundària més antics de Catalunya, tal com ha destacat en l’acte de lliurament el degà del Col·legi i president del Jurat del premi, Àlex Rocas. El degà també ha recordat que “són els únics premis del país dedicats a l’experiència didàctica de la filosofia” en un temps en què “ensenyar a pensar sembla que no està ben vist”.

Els premis volen reconèixer els millors treballs de filosofia en tres categories diferents: per a professors d’ensenyament secundari i per a alumnes de batxillerat i universitaris. El Jurat format per Àlex Rocas (president), Jordi Beltran (secretari), Yolanda Navarro i Ambròs Domingo, ha destacat l’alt nivell i qualitat de la quarantena de treballs presentats enguany.

Aquest any, els premis també han comptat amb la col·laboració del Liceu i de la revista Valors, que obsequia els centres educatius premiats amb una subscripció anual gratuïta. En aquest sentit, la codirectora de la publicació, Maria Coll, present a l’acte de lliurament, ha posat de manifest la sintonia dels treballs presentats amb l’objectiu de la revista: “observar i analitzar l’actualitat des de l’ètica i els valors”. A més, també ha agraït el suport i el compromís del Col·legi amb els premis al llarg dels seus quaranta anys. Una longevitat que, com ha recordat el degà del Col·legi, “no hagués estat possible sense el suport ininterromput de les successives Juntes ni, sobretot, sense la tenacitat i constància dels seus organitzadors: una colla de professors de filosofia que des de l’inici de les seves carreres docents es van vincular al Col·legi”. En aquest sentit, ha recordat dos dels seus impulsors: Manuel Satué i Hilari Arnau, ambdós malauradament traspassats, i que Àlex Rocas ha definit com “l’expressió del compromís professional amb tres conceptes: professor, de filosofia, de secundària” Un llegat recollit des de fa anys per Jordi Beltran, un dels principals impulsors i “ànima” d’aquests premis.

 Aquests són els treballs premiats en l’edició d’enguany, d’acord amb l’acta del Jurat:

A) Premi per a professors d’ensenyament secundari

PREMI:

“Filosofia visual a l’institut: l’assoliment de competències interpersonals en l’àmbit de la cultura i valors”, d’Àlex Agustí Polis, de l’Escola FEDAC de Manresa.

B) Premis per a alumnes de batxillerat

PRIMER PREMI

“La tecnologia augmenta la felicitat?”, d’Elena Balici, alumna de l’Institut Joan Mercader, d’Igualada.

SEGON PREMI 

“L'altruisme i la conducta prosocial”, de Nagore Miranda Sausa i Leire Sanz Pedrals, alumnes de l'Institut El Cairat, d’Esparreguera.

TERCER PREMI

“La persona en situación de enfermedad terminal. Los cuidados paliativos y su aplicación durante la pandemia por COVID-19”, de María del Mar Sánchez Pérez del Pulgar, alumna del Col·legi Canigó, de Barcelona.

MENCIONS

“Kant, Joker i un bol de crispetes”, de José Mª Domínguez Rovira, alumne de l’Institut Joan Mercader, d’Igualada.

 "La baixa visió i el seu impacte psicològic”, d’Ariadna Puiggròs Benzal, alumna de l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres.

“Del caos al cosmos”, d’Ainoa Gil Pérez, alumna de l’Institut Ribot i Serra, de Sabadell.

C) Premis per a alumnes universitaris

PREMI:

“Héroes de lo anticlimático. Frustrados, necios y desacoplados en la literatura moderna”, de Marta Fernández Codina, estudiant de la UNED.

ACCÈSSIT

“La mirada passional: un estudi a través de Plotí i Lévinas”, de Berta Galofré Claret, estudiant de la Universitat Pompeu Fabra.

En aquest enllaç podeu consultar les bases del Premi i l'acta del veredicte del Jurat reunit el 6 de setembre de 2021.