« tornar


Lliurament dels Premis Arnau de Vilanova

El 16 de maig es va celebrar l’acte de lliurament dels premis Arnau de Vilanova, durant el qual es van valorar molt positivament els treballs que hi han participat aquest any 2018, una iniciativa del Col·legi molt consolidada: l’edició d’enguany és la número 37.

Aquests guardons, que duen el nom del prestigiós metge, reformista espiritual i escriptor en català i en llatí medieval Arnau de Vilanova, tenen com a temàtica la filosofia, entesa en sentit ampli. Un any més, els guardons han confirmat la bona salut de la recerca en filosofia als centres escolars i universitats del país. En un món de dominat per les presses i l’abundància (concentrada en uns pocs), continua sent essencial i enriquidor aturar-se a reflexionar, per fer-se les preguntes de sempre, i fer-se’n de noves.

Jordi Beltran, membre del jurat, posa de manifest que fan molt bons treballs de filosofia també alumnes de ciències i destaca el paper fonamental, a l’hora d’elaborar els treballs, que tenen professors i famílies, que donen suport als estudiants en molts aspectes, com ara consells sobre on trobar determinades informacions i on preguntar de la seva xarxa familiar i professional.

El Premi Arnau de Vilanova per a professors d’ensenyament secundari ha estat atorgat a la proposta didàctica Filotimeline: un joc de cartes d'història de la filosofia, representada per Daniel García Estévez, Aitor Lakhwani Sámchez i Aida Guillén Alcalde, i professorat de l'Institut Can Vilumara de l'Hospitalet de Llobregat. També es va atorgar un premi especial al treball Les olimpíades de filosofia: aprendre filosofia fent filosofia, presentat per Josep Soler, professor del St. Peter’s School, de Barcelona.

A continuació es van lliurar els premis als estudiants de batxillerat. El primer premi va ser per al treball Sense tu, sí que sóc algú, d’Ariadna Xairó Núñez, alumna de l’Institut El Castell d’Esparraguera. El segon premi ex aequo va reconèixer els treballs Els processos creatius, de Laia Bogunyà i Joana Garcia, alumnes de l'Institut El Cairat d'Esparraguera, i Filosofia i holocaust, de Julia Puerta García i Berta Posas Rodríguez, alumnes de l'Institut Torre del Palau de Terrassa. El tercer premi va distingir la proposta Els artistes de l'absurd. El sentit de la vida en el jovent: l'absurd en una societat líquida, de Carla Casanovas Marfil, Cèlia Garcia de la Serrana Alfaro i Marc Garcia Torres, alumnes de l'Institut Escola Industrial de Sabadell

D’altra banda, es van lliurar quatre mencions: Entrevistes filosòfiques, d’alumnes de primer de batxillerat del Col·legi Terraferma d’Alpicat; Ets el que dibuixes?, de Naiara Pachón Calvente, alumna de l’Institut Serrat i Bonastre de Barcelona; Recorda que moriràs, de Yousra Bouzalmati, alumna de l’Institut Josep Tapiró de Reus, i Anàlisi comparativa de la subversió dels valors tradicionals segons Nietzsche i Stirner, de Neus Codina Ribó, alumna de l’Institut Montsoriu d’Arbúcies.

El jurat del Premi Arnau de Vilanova d’enguany ha estat presidit per la degana del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Josefina Cambra, i ha estat format per Jordi Beltran del Rey, Ambròs Domingo Belando, Joan Fernández Castillo i Carme Merchán Cantos.

En aquest enllaç en trobareu més informació i les recensions del Premi