Escola d'Estiu

L’Escola d’Estiu 2019

La 46a edició de la nostra Escola d’Estiu va tenir lloc de l’1 al 5 de juliol de 2019, com en les darreres edicions, als locals de l’Escola Joan Pelegrí, al barri d’Hostafrancs de Barcelona. Després de 46 anys, disposem d’una Escola d’Estiu consolidada que, any rere any, augmenta el nombre de cursos i d’alumnes i que ofereix una elevada qualitat que s’adapta als nous temps, tot i que la seva filosofia de base és la mateixa des del primer any: la formació continuada dels docents és la condició indispensable per a un ensenyament de qualitat.
En aquesta edició es van impartir 58 cursos, dels quals 9 van ser en modalitat en línia o semipresencial i 5 en format de recorreguts geològics i geogràfics, pel Coll de Nargó, per les Dolomites, per l’illa de la Gomera, pel Geoparc Mundial de la UNESCO (Conca de tremp-Montsec) i per la comarca de l’Alt Urgell.
La majoria dels cursos presencials es van impartir per vuitè any consecutiu a l’Escola Joan Pelegrí, a qui agraïm sincerament la seva inestimable i valuosa col·laboració en la correcta i diligent atenció als formadors i participants. També afegim el nostre agraïment a l’Escola Pia del carrer Diputació i l’Escola BetàniaPatmos (centres adherits al CDL), on es van fer tres cursos més de la present edició.
Val la pena fer esment de l’elevat grau d’ajustament entre oferta i demanda que ha permès rendibilitzar al màxim l’ocupació dels cursos i limitar-ne alguns per l’excés d’inscripció.
Voldríem, també, esmentar en el balanç d’enguany la desinteressada col·laboració de l’editorial Vicens Vives en un curs amb formadors i materials.
Destaquem de l’edició del 2019 l’augment en el nombre dels participants, prop de 900, que han ocupat unes 1340 places de formació, l’acte de reconeixement que vam retre a la Marta Pessarrodona, formadora nostra de fa molts anys, amb motiu del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que li va ser concedit, i la programació de la quarta edició del curs interdisciplinari "Pensar, llegir i escriure". Enguany hem aprofitat les dates commemoratives dels centenaris del naixement de la Colla de Sabadell i de Joan Brossa per tal d’apropar-nos a la vida i l’obra d’aquests personatges i dur-los a l’aula. En el cas de la Colla de Sabadell, va servir per recordar la figura i l’obra de Francesc Trabal i, pel que fa a Joan Brossa, ha estat molt significatiu comptar amb la presència de Glòria Bordons i Judith Barnés i de la Fundació Brossa perquè ens van acostar a l’arxiu de l’autor al MACBA i a la nova seu de la Fundació a la Seca, on van presentar-nos diferents recursos de treball a l’aula a partir de l’obra brossiana.
En la lliçó inaugural de l’Escola d’Estiu d’enguany la doctora Pilar González Duarte, membre de l’IEC i catedràtica jubilada del Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona, va parlar-nos de la presència de la dona en el camp de la ciència arran de la commemoració dels 150 anys de la taula periòdica dels elements químics.
 
A tots i totes els que vau participar en aquesta edició de l’Escola d’Estiu us agraïm la confiança que, curs rere curs, dipositeu en nosaltres per tal de dur a terme el vostre procés formatiu i us desitgem un bon curs i que l’Escola d’Estiu us hagi proporcionat noves eines, materials i recursos per desenvolupar cada cop millor la vostra tasca a l’aula. Un agraïment especial a tot el professorat formador que ens honora amb la seva fidelitat de fa molts anys.