Presentació de la biografia de Ramon Fuster i Rabés, l'històric degà del nostre Col·legi

Col·legi Oficial

Ahir, dijous 23 de gener, va tenir lloc a la Sala Ramon Fuster del Col·legi l'acte de presentació oficial de la biografia de Ramon Fuster i Rabés, que havia estat degà del Col·legi entre el 1969 i el 1975 i que va representar per a la nostra institució ser el primer degà elegit democràticament i amb el qual el Col·legi va fer el gir definitiu cap a la democràcia.

Van presidir, la taula Eulàlia Pagès, directora de Pagès editors, que s'ha encarregat de l'edició del llibre, Josefina Cambra, exdegana del CDL, Francesc Vilaró, secretari general de Cultura, Maria Fuster, filla de Ramon Fuster, i Genís Sinca, autor de la biografia. El degà del Col·legi de Llicenciats, Àlex Rocas, va excusar la seva assistència per causes de força major i va delegar les seves funcions en aquest acte en la seva predecessora, Josefina Cambra.

Va iniciar els parlaments Josefina Cambra, que va explicar com s'havia gestat el projecte de fer aquell llibre coincidint, el 2016, amb el centenari del naixement de Ramon Fuster. A continuació, va parlar Eulàlia Pagès, en nom de l'editorial, que va agrair la confiança que se'ls va dipositar i va explicar el procés que s'havia seguit per editar el llibre. La part central de l'acte va ser a càrrec de Genís Sinca, que va fer una dissertació molt amena i plena de detalls i anècdotes de la major part d'entrevistes que va fer a les persones que havien conegut Ramon Fuster i va posar de relleu la gran importància que el nostre degà va tenir en la formació de les "jardineres" (professores de pàrvuls) i de mestres de primària i secundària des dels inicis de Virtèlia fins a arribar al seu projecte d'escola Tagore, a Bellaterra (escola que avui du el seu nom i forma part de la Fundació Collserola). També en va destacar la implicació tan important en la revista Cavall Fort i, per damunt de tot, el seu gran humanisme i el tarannà bondadós i generós que el va caracteritzar sempre. A continuació, va prendre la paraula Maria Fuster, filla de l'homenatjat, que es va fer ressò de la importància que tenia la família per al seu pare, com els va saber transmetre valors humans i principis que els han acompanyat tota la vida. Finalment, el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, va glossar la importància de la figura de Ramon Fuster en la vida cultural i política del nostre país en un moment difícil en què es va passar d'una dictadura opressiva a uns inicis de democràcia en què calia demostrar fermesa i generositat.

Entre els assistents a la sala Ramon Fuster, plena a vessar, hi havia moltes personalitats polítiques, educatives i culturals, veïns de Bell-lloc d’Urgell, familiars i amics de Ramon Fuster.

 Es va cloure l'acte amb un brindis amb cava que va permetre que els assistents poguessin compartir els seus records respecte al nostre històric degà.