Professorat dels cursos d'oposicions

 

Llengua i literatura castellanes 

Francesc Reina González
Catedràtic d’institut i professor associat de la Universitat de Barcelona. És coautor de llibres de text de Batxillerat. Des de fa molts anys imparteix al Col·legi de Llicenciats cursos de formació inicial i permanent del professorat. Ha editat Enquestes i entrevistes de Salvador Espriu, així com diverses obres d’autors dels segles XVII i XX. Ha publicat articles de teoria lingüística en diverses revistes universitàries, entre els quals destaca “Tres qüestions filosòfiques de la teoria lingüística: a propòsit de la gramàtica universal, la pobresa de l’estímul i altres elements del debat filosòfic i lingüístic”, a Els Marges, 55. La seva vocació poètica es manifesta en una versió modernitzada del Cantar de Mío Cid, així com en dos llibres de poesia.

Marcos Maurel
Diplomat en estudis avançats en Filologia Hispànica de la Universitat de Barcelona i professor d’institut. Des del 2009 imparteix al Col·legi de Llicenciats cursos de formació inicial i permanent del professorat. Ha publicat assaigs crítics i ressenyes a El PeriódicoCuadernos HispanoamericanosÍnsulaTuriaBarcarolaQuimeraLateral... Ha estudiat i editat diversos autors clàssics com Lope de Vega, José Cadalso, Fernán Caballero i Galdós, així com el Romancero gitano, de Federico García Lorca. Les seves recerques se centren en la història cultural de l’Espanya del segle XX, amb treballs sobre el feixisme literari i sobre escriptors com Max Aub, Juan Marsé, Manuel Vázquez Montalbán, Francisco Umbral o Juan José Millás.

Llengua i literatura catalanes 

Àgueda Vallès i Elizalde
Llicenciada en Filosofia i Lletres (Filologia Catalana). Universitat Autònoma de Barcelona, en l'especialitat de llengua catalana. Professora associada del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General per a l’assignatura Llengua catalana I i de la Facultat de Dret (2001-2019 per a les assignatures Llenguatge Jurídic i Documentació, Pràcticum I, Tècniques de Treball i de Comunicació, Oratòria i Documentació, Comunicació i Redacció Jurídica. Consultora docent de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona.  Investigadora en el Projecte per a la millora de la qualitat docent de les universitats catalanes per a l’any 2004 (MQD): “La implementació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior en un grup pilot de primer curs de la llicenciatura de Dret de la UB”.

Isabel Crespí
Doctora en Lingüística per la Universitat Autònoma de Barcelona i professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Ha publicat articles sobre diversos aspectes relacionats amb la sintaxi del català, ha fet recerca sobre l'ensenyament-aprenentatge de la gramàtica i ha elaborat materials didàctics per a l'ensenyament de la llengua catalana a l'educació secundària obligatòria i al batxillerat.

Joan Martori
Llicenciat en Filologia Catalana i Premi Extraordinari de Llicenciatura (UB), a més de graduat en Teoria i Crítica del Teatre (IT-UAB), ha estat professor de Llengua Catalana i Literatura a l'ensenyament secundari. És membre de la Societat Verdaguer. Actualment col·labora en el Projecte de Recerca en Arts Escèniques Catalanes (IT) i en el Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània de la UAB. El seu treball Vuit paròdies del teatre d'Àngel Guimerà ha estat guardonat amb el Premi Teresa Cunillé 2021. En aquests moments estudia l'índex de popularitat de què va gaudir l'obra de la tríada formada per Guimerà, Iglésias i Rusiñol al principi del segle XX, a més de la seva difusió en l'àmbit internacional.

Muntsa Farré
Professora de Llengua i Literatura Catalanes al Liceu Francès de Barcelona des del 2002. Autora de l’adaptació del Llibre de les bèsties de Ramon Llull, dins la col·lecció “Clàssics a mida”, i de materials didàctics per a l’aprofundiment de diverses obres de literatura juvenil per a l’editorial Barcanova. Dinamitzadora d’activitats culturals per a diferents entitats sense ànim de lucre des del 2005.

Geografia i història


Felip J. de Vicente Algueró
Doctor en Història i llicenciat en Filosofia. Catedràtic de Geografia i Història. Ha estat professor universitari d'Història econòmica d'Espanya. Ha publicat diversos llibres sobre Història de les idees polítiques i econòmiques i ha impartit nombrosos cursos de formació permanent en l'àmbit de la Història contemporània. Ha estat vocal del Tribunal d’Oposicions per a l'accés al cos de Professors d'ensenyament secundari especialitat Geografia i Història.

Frederic Chordá
Catedràtic de Geografia i Història; especialitat en projectes i publicacions sobre l'ensenyament de la Història de l’Art; ha impartit  molts cursos de formació permanent en l'àmbit de la Història de l'Art; també està interessat per les TIC. Ha estat vocal del Tribunal d’Oposicions per a l'accés al cos de Professors d'ensenyament secundari especialitat Geografia i Història.

Jaume Pinyol i Balasch
Catedràtic de Geografia i Història jubilat. Ha impulsat intercanvis docents amb instituts bavaresos, ha estat representant estatal al congrés de Braunschweig sobre docència de la Revolució Francesa celebrat el 1992, impulsa des del 1999 la investigació musical a I'arxiu capitular de la catedral de Girona, del qual ha publicat 8 CD en el marc de l’associació Música Antiga de Girona. Ha estat vocal del Tribunal d’Oposicions per a l'accés al cos de Professors d'ensenyament secundari especialitat Geografia i Història.

Jordi Hinojosa
Director d'institut i actualment professor de Geografia i Història; màster en Didàctica de les Ciències Socials (UB), postgrau en Enginyeria de la formació (UPC) i col·laborador en EDULAB, Laboratori d'innovació pedagògica  (UOC).  Ha estat vocal del Tribunal d’Oposicions per a l'accés al cos de professors d'ensenyament secundari en l'especialitat de Geografia i Història.   

Josep Maria Sánchez Carratalà
Catedràtic de Geografia i Història. Cap del Departament de Ciències Socials a l'Institut Miquel Martí i Pol de Cornellà. Ha estat vocal del Tribunal d’Oposicions per a l'accés al cos de Professors d'ensenyament secundari especialitat Geografia i Història.