« tornar

Quarta edició de les Jornades de Reflexió Educativa a la Seu d'Urgell i Andorra

En el marc excepcional de la catedral romànica de la Seu d’Urgell, cedida gentilment pel Bisbat, es van iniciar el divendres dia 10 d’octubre les IV Jornades de Reflexió Educativa a la Seu i Andorra, enguany sota el lema Alumnes competents: En què? Per què? Com? I després?.

La conducció de l’acte inaugural van anar a càrrec d’Àlex Rocas, vicedegà del Col·legi, i van prendre la paraula tots els membres de la mesa: Albert Batalla, alcalde de la Seu; Josefina Cambra, degana del Col·legi; Joan Cavallé, director general de Caixa d’Enginyers; M. Teresa Pijoan, directora general d’ESO i Batxillerat de la Generalitat de Catalunya; Roser Suñé, ministra d’Educació i Joventut del Govern d’Andorra, i Joan Enric-Vives, arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra.

A continuació hi ha haver la conferència inaugural, a càrrec de  Llorenç Castelló, director de l’Escolania de Montserrat: en va fer la presentació Jacint Bassó, director docent de l’Escola Betània Patmos, que a través de les seves paraules va posar de manifest el profund coneixement que té del conferenciant. El títol de la conferència va ser Calidoscopi musical. Llorenç Castelló va fer una exposició densa, completa i molt ben estructurada de la seva visió de l’educació a través de la seva experiència personal, tant com a alumne de l’Escolania, com ara de director. Les diverses parts van estar presidides per una paraula clau que apareixia a la pantalla sobre el fons suggestiu de diverses imatges del calidoscopi. La darrera paraula clau va ser competència, un objectiu de la seva tasca a educativa que ell, malgrat que no ho va dir, ha assolit, de manera ben contrastada, a la centenària institució que dirigeix. Va finalitzar l’acte fent-nos aprendre, als assistents, una cançó i a més, aconseguint que la cantéssim com un cànon. Una mostra palpable de la seva capacitat com a professor de música que ens va sorprendre molt agradablement.

El dissabte va tenir lloc, a la Universitat d’Andorra, una taula rodona sota el lema Per què volem alumnes competents? Diferents visions. Hi van participar, sota la direcció d’Oriol Blancher, director de l’Escola Ipsi i president de l’AEC, els experts següents: Marie Pagès, coordinadora del Pla Estratègic de renovació i millora del sistema educatiu andorrà; María Teresa Ojanguren, directora de la Ikastola Lauaxeta; Antoni Orona Cabasés, de l’Institut Castell de Templers de Lleida, i Carles Suero, de l’Escola Garbí-Pere Vergés de Badalona. Les seves intervencions van ser també molt ben rebudes pels participants en les Jornades.

A continuació tots ens vam repartir en tres tallers, coordinats respectivament per María Teresa Ojanguren, Aureli Redon i Xavier Pérez, de l’Escola Betània Patmos, i Vicenç Llorca, que van tenir una molt bona acceptació per parts dels professors participants.

Amb el seu habitual entusiasme i capacitat de comunicació, Genís Roca, president de Roca-Salvatella, va pronunciar la conferència de cloenda, I després?, centrada en la realitat de l’actual entorn digital i tot el que aporta, reconsiderant maneres de fer per poder avançar.

Una vegada més, doncs, ens plau agrair a tots el ponents, conferenciants i autoritats la seva inestimable col·laboració, així com al personal del Col·legi, que ha fet que tot funcionés a la perfecció. També volem expressar el nostre agraïment als assistents, que han mostrat la seva satisfacció per unes jornades tan reeixides. Esperem que aquestes puguin tenir la continuïtat que es mereixen i que puguem retrobar-nos l’any que ve amb molts dels assistents.