Reprenem les Jornades de reflexió educativa a la Seu d'Urgell i Andorra

Col·legi Oficial

“Les STEAM poden ser atractives per a tothom” va ser el tema que es va debatre a la setena edició de les Jornades que van tenir lloc el 26 i 27 de novembre de 2022 a la Seu d’Urgell i Andorra.

Les Jornades han volgut oferir una visió globalitzada de les STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) amb el desig d’estimular els centres a fomentar les vocacions científiques a través de la formació en totes les etapes educatives. El Col·legi va voler posar el focus sobre aquest tema de tanta actualitat i, sens dubte, va ser un encert, amb més de 150 inscrits.

L’acte inaugural es va fer el dia 26, un dia de tardor, plujós i fred, a la seu del Seminari Conciliar, en una esplèndida sala cedida gentilment pel bisbat. La sala estava ben nodrida de participants i representats educatius de Catalunya i Andorra. Van configurar la primera taula les autoritats que avalen aquesta activitat, amb el suport i l’impuls, com és habitual, de l’Ajuntament de la Seu, del bisbat d’Urgell, del Ministeri d’Educació d’Andorra i de Caixa d’Enginyers. Reiteradament, totes les autoritats van agrair que el Pirineu fos la celebració d’aquesta rellevant activitat, un entorn immillorable, que ens ofereix sempre bones condicions materials i unes magnífiques instal·lacions per fer-ho possible. L’acte inaugural va anar més enllà d’allò que exigeix el protocol, i cada intervenció va ser una reflexió o aportació molt interessant que van fer d’aquest acte un entrellaçat d’intervencions molt amenes i interessants. Agraïm les intervencions del degà, la regidora d’Educació, el director del Departament de Formació del Ministeri d’Educació d'Andorra, el president de Caixa d’Enginyers i el representant personal del copríncep episcopal i vicari general. Seguidament, la conferència inaugural a càrrec de Silvia Zurita, doctora en Química i formadora del Departament d’Educació, va ser molt motivadora i engrescadora i, alhora, va ser l’espurna per encendre el debat entre els altres membres de la taula, que va generar un diàleg intergeneracional ric, en què van intervenir Júlia Guitart, estudiant de cinquè de Matemàtiques, i Xavier Juan, professor jubilat. També hi va participar Judith Miró, membre de la Junta directora de l’INS Sant Quirze, qui va presentar el marc de la situació actual sobre les STEAM i les vocacions científiques, que va servir de trampolí per a la conferència. L’acte i la conferència inaugural van ser moderades, amb molt d’enginy, per Jacint Bassó, vicedegà del Col·legi.

L’endemà, amb un dia clar i assolellat, vam continuar les Jornades a Aixovall, als espais cedits pel Ministeri d’Andorra. Vam iniciar el matí oferint quatre bones pràctiques de gran nivell, i difícil de resumir amb tan poc espai. La sessió de dissabte va acabar amb una brillant conferència a càrrec de Sara Gómez, enginyera i directora del projecte “Mujer e Ingeniería” de la Real Academia de Ingeniería.

L’esforç que hem fet entre tots plegats mereix una continuïtat i és el nostre desig reprendre-les anualment i seguir teixint aquesta malla educativa tan necessària en aquests moments de canvis i transformacions.

Aquestes Jornades estan enregistrades i si esteu interessats ens podeu demanar l’accés.