« tornar


Se celebra a l'IEC el Col·loqui Héloïse, coorganitzat pel CDL

El Col·loqui Héloïse es va celebrar a Barcelona del 7 al 9 de febrer de 2019 a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el títol “Pedagogies de la democràcia i de la resistència a Europa al segle XX i avui dia”.

Aquest col·loqui de Barcelona va convidar a replantejar aquests reptes a partir de les realitats concretes dels diferents països i regions i en els diversos entorns socials. A partir de l’anàlisi de situacions concretes, es va voler ajudar a dissenyar noves pistes per a la construcció, a través de l’educació i més en concret les pedagogies que es portin a terme, de l’Europa on ens agradaria viure.

La referència als itineraris personals i pedagògics de cinc grans pedagogs catalans com són Francesc Ferrer Guàrdia, Rosa Sensat Vilà, Alexandre Galí Coll, Ramon Fuster Rabés i Marta Mata Garriga va ajudar a entendre millor, a analitzar i a posar en valor tant la història com l’actualitat d’aquests pedagogs en el context contemporani. Aquest enfocament, per descomptat, es va associar al coneixement de pedagogs contemporanis d’altres països i regions d’Europa.

Plafons informatius

Introducció

Ramon Fuster

Francesc Ferrer i Guàrdia

Alexandre Galí

Marta Mata

Rosa Sensat

El Col·loqui va anar destinat a mestres, professors, investigadors, estudiants, escoles públiques i concertades, xarxes per al canvi i la innovació.

Programa

Divendres 8 de febrer
9.15-10.45 h.
Inauguració a càrrec de Josep Vallcorba, director general, Generalitat de Catalunya; Xavier Riondet, president de l'Association Héloïse, i Joandomènec Ros, president de l'Institut d'Estudis Catalans. Amb Mireia Montané, presidenta de la WFATE, i Philippe Meirieu, expresident de l'Association Héloïse.
Conferència 1: “Pedagogies de la democràcia i de la resistència a l'Europa del segle XX i fins avui”, a càrrec de Philippe Meirieu, de la Université Lumière Lyon 2. Moderadora: Mireia Montané.

11.15-13 h
Conferència 2: “La història de l’educació a Catalunya: lluites, resistència i democràcia. Els cinc itineraris proposats a Catalunya”, a càrrec de Conrad Vilanou, de la Universitat de Barcelona, Joan Soler, de la Universitat de Vic, i Sylvain Wagnon, de la Universitat de Montpeller. Moderador: Jordi Garcia.


13-14.30 h
Comunicacions. Moderadors: Josep Gallifa i Francesc Martínez.

Aportacions sobre: Pedagogies de la democràcia i de la resistència. Ser educador en una societat democràtica en crisi. Recerca d'identitat, cohesió social i llengües. Una educació democràtica: contribucions i respostes als nous reptes.

15.45-17.45 h
Taula rodona 1: “Ser docent en una societat democràtica en crisi”, amb la participació d'Ignasi Garcia Plata, Ferran Ruiz, Xavier Besalú, Anna Pagès, Begoña Román i Eloïsa Valero. Moderadora: Francina Martí.

Dissabte 9 de febrer. Sales Pi i Sunyer, Nicolau d'Olwer i Joan Coromines
9.15-10.45 h
Taula rodona 2: “Cohesió social i llengües”, amb la participació d’Anna Cabré, Martí Teixidó, Neus Lorenzo, Daniel Cassany, Xavier Vila i Mariona Casas. Moderadora: Mercè Gisbert.

11.15-13 h
Experiències d’escoles i institucions educatives. Moderadors: Carme Amorós i Joan Rué.


13-14.30 h
Conferència 3: “L’escola de Ginebra: construccions internacionalistes polifòniques”, a càrrec de Rita Hofstetter i Frédéric Mole, de la Universitat de Ginebra.


Sessió de cloenda, a càrrec de Xavier Riondet, president de l'Association Héloïse, i Maria Corominas, presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans.

Entitats organitzadores

 

Association Héloïse i Institut d'Estudis Catalans.

Entitats col·laboradores

Associació de mestres Rosa SensatFundació Marta MataSocietat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.