« tornar

Se celebra al Palau Robert l'acte inaugural de l'estada d'una seixantena d'estudiants xinesos a Barcelona

Crear ponts entre Catalunya i la Xina, un dels principals propòsits de l’estada d’estudiants de Lishui a Barcelona

 

El Col·legi té des de fa temps una important activitat internacional. En aquesta línia, l’any 2013 va posar en marxa un intercanvi entre estudiants xinesos i catalans, un projecte que continua ben actiu. “L’any passat una trentena d’alumnes catalans van fer una estada a la ciutat de Lishui, on van ser magníficament acollits; en tenen molt bon record”, va recordar Josefina Cambra ahir dimarts, 11 de juliol, a l’acte de benvinguda als estudiants de Lishui que aquesta setmana visiten Barcelona. Josefina Cambra va posar de manifest “la fortalesa de les escoles, centres adherits al Col·legi, que participen en aquesta proposta” i “la importància que els joves es coneguin com una de les millors eines perquè el futur sigui més fàcil”.

“Europa va conèixer la Xina gràcies a Marco Polo; ara vosaltres sou els Marco Polo que veniu a veure com és Barcelona i Catalunya, i ho podreu explicar a la Xina”, va afirmar al mateix acte el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, el qual va afegir que “la veritable internacionalització no és nomes enviar artistes a fora, sinó que els de fora també vinguin a casa nostra”. “Vosaltres veniu a crear ponts”, va dir Forcano als estudiants xinesos.

Per la seva part, Lluís Font, president del Consell Escolar de Catalunya, va afirmar que “el futur està en mans d’aquells que tenen iniciativa i no esperen el que els diuen que han de fer. La tradició de Catalunya és aquesta. Aquest país s’ha fet amb persones que han organitzat un club de futbol, que han fet art, que han creat empresa, i que no han esperat algú que els digués què havien de fer”. “Està molt bé que els professors no es dediquin només a ensenyar matèries sinó a organitzar intercanvis...”, va afirmar Lluís Font. I adreçant-se als estudiants, va dir: “Estic segur que d’aquí uns anys aquest intercanvi el valorareu, i molt!”. Finalment, Font els va animar a buscar les singularitats de cada cultura, allò que no forma part d’aquest món globalitzat i que ens enriqueix.

Jianling Pan i Yang Guanxiao, representats del govern municipal de Lishui i organitzadors de l’esdeveniment per la part xinesa, van posar de manifest “l’esforç organitzatiu d’aquest intercanvi, que contribueix a enfortir les relacions entre Lishui i Barcelona, entre la Xina, Catalunya i Espanya. Hi ha una llarga historia d’amistat entre la Xina i Catalunya, i també entre Lishui i Barcelona. Malgrat la distància, estan molt unides”. També van intervenir en l’acte la Sra. Tang, cònsol de la Xina a Barcelona, i Xianjin Qi, en representació de Qimeng Global Puente China.

Una seixantena d’estudiants xinesos visiten aquesta setmana la ciutat de Barcelona amb el propòsit de fer una estada cultural i educativa. Aquest viatge és un fruit més del programa de col·laboració educativa amb la Xina, iniciat fa ja quatre anys pel Col·legi de Llicenciats en Ciències i Lletres (CDL) i Qimeng Global-Puente China amb un acord de col·laboració entre 18 escoles catalanes i 18 de xineses.

L’intercanvi amb estudiants de Lishui es va proposar l’any passat a tots els centres escolars adherits al CDL, i va suscitar tant d’interès que es va haver d’acotar el nombre de participants a 31 alumnes de 5 escoles: així, doncs, alumnes del CIC, IPSI, Fundació Llor, Escola Joan Pelegrí, Fundació Collserola (Frederic Mistral) van desplaçar-se el 2016 a la ciutat de Lishui, on van fer una estada en què van aprendre una gran diversitat d’aspectes de la cultura xinesa, tan distant i apassionant.

Aquests dies visiten Catalunya un total de 61 estudiants de Lishui, de dos grups d’edats -12 i 13 anys, i 18 i 19 anys-, que tindran l’oportunitat de conviure amb famílies del nostre país, i conèixer nous companys i costums.

Al llarg de la setmana, els estudiants xinesos fan activitats a diverses escoles, com ara sessions de treball, i nombroses visites culturals (a la Colònia Güell, al CaixaFòrum, al MNAC, a l’Anella Olímpica, al Monestir de Montserrat… ). Cal destacar especialment la visita que faran a la Seu d’Urgell, amb el propòsit de visitar la catedral romànica d’aquest municipi. A La Seu d’Urgell seran rebuts pel Bbsbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives.

Les escoles participants en aquest intercanvi són Fundació Collserola, Fundació Cultural del CIC, Fundació Llor, Escola Joan Pelegrí, Escola Sant Gregori and Escola IPSI, Europa, INS St. Quirze del Vallès