« tornar

Celebrada la 42a edició de l'Escola d'Estiu

Aquest estiu ja hem arribat a la 42ª edició de la nostra Escola d’Estiu, que ha tingut lloc al llarg de la setmana del 6 al 10 de juliol. En aquesta edició hem impartit 49 cursos, 6 dels quals 6 han estat en modalitat en línia i 3 en format de recorreguts geològics i geogràfics per les zones dels Pirineus, les Dolomites i la comarca del Sobrarbe i el parc d’Ordesa.

Com en anteriors edicions, el gruix dels nostres cursos presencials han tingut lloc a la seu de l’Escola Joan Pelegrí d’Hostafranchs, a qui agraïm sincerament la seva inestimable i valuosa col·laboració en la correcta i diligent atenció als formadors i participants. Fem extensiu el nostre agraïment a l’Escola Pia del carrer Diputació i de la Ronda de sant Pau, on s’han impartit 4 cursos més de la present edició.

Voldríem també esmentar, en el balanç d’enguany, la desinteressada col·laboració de les editorials Vicens Vives, Barcanova, Cambridge-University Press i Matgran en el desenvolupament de 4 cursos amb formadors i materials

Valorem positivament, a través de l’opinió recollida de viva veu dels assistents i a l’espera del buidatge de les avaluacions realitzades, la qualitat dels cursos i l’autoexigència dels formadors, que han contribuït decisivament a compartir bones experiències, debats i activitats, malgrat la calor que ens amarava. Esperem que hagi estat una bona collita d’idees, recursos i estimuls que puguin donar fruit a partir del mes de setembre a les aules

Desitgem poder seguir comptant en properes edicions amb la presència de l’alumnat i del professorat que al llarg de moltes edicions ens va fent confiança, curs rere curs.

Laura Borràs pronuncia la conferència inaugural de l’Escola d’Estiu

 Un any més, la conferència inaugural va constituir el tret de sortida d’una activitat tan important per al Col·legi com l’Escola d’Estiu.

En el cas d’aquesta 42a edició, Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, va ser l’encarregada de pronunciar la conferència, titulada Connect@ts a la lectura! Ensenyament de literatura 2.0, en un acte que va tenir lloc l’1 de juliol.

La degana, Josefina Cambra, va donar la benvinguda als assistents i va expressar la satisfacció del Col·legi pels 42 anys d’existència de la nostra Escola d’Estiu. Va subratllar que, tot i que aquests últims anys han estat difícils, hem aconseguit estabilitzar-nos en un nivell de participació força acceptable.

Tot seguit va intervenir la secretària general, M. Dolors Martí, que va explicar el procés de preparació de cada Escola d’Estiu, que s’inicia al setembre. També es va referir a l’evolució que ha viscut al llarg dels anys, perquè tant els continguts com el format han canviat molt, així com el perfil de l’alumnat. A més, les últimes edicions s’han fet en un marc més reduït, l’escola Joan Pelegrí, i s’ha ajustat la durada dels cursos, que ara són de 15 hores.

Laura Borràs va prendre aleshores la paraula i va abordar el tema de la seva intervenció, la confluència entre les noves tecnologies i la literatura, que va il·lustrar amb nombrosos exemples. Segons la conferenciant, els docents es troben en un nou context que genera reptes intel·lectuals. Per tant, el professorat, si vol satisfer les necessitats d’uns alumnes ara hiperconnectats, ha d’adaptar la seva manera d’ensenyar la literatura a les tecnologies del moment.

Va tancar l’acte Jordi Sabater, subdirector general d'Ordenació Curricular de la Generalitat, que, entre altres coses, va comentar que el Departament d’Ensenyament tenia previst publicar al setembre el currículum de secundària. Una de les competències transversals incloses en aquest nou currículum és precisament la digital, que no ha de ser responsabilitat exclusiva del professor de tecnologia, sinó de tot el professorat en general. Per acabar, Jordi Sabater va afirmar que el Col·legi tenia molts motius per tenir esperances sobre el futur de l’Escola d’Estiu.