« tornar

Se celebra una nova edició de les Jornades sobre l'Ensenyament de la Biologia i la Geologia

Aquesta nova edició, la cinquena, de les Jornades sobre l’Ensenyament de la Biologia i la Geologia, ha tingut lloc el 3, 4 i 5 de novembre a les instal·lacions del CosmoCaixa, com ja és habitual. Han estat coorganitzades pel Col·legi i l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament.

A partir d’una àmplia i diversa oferta de tallers i conferències, aquestes jornades tenien l’objectiu de contribuir a analitzar i resoldre problemes utilitzant de forma integrada models  científics de diferents disciplines, així com aspectes  tecnològics. També volien identificar la necessitat d’aprofundir en la coordinació entre el professorat de secundària de diferents disciplines i reflexionar sobre la importància de proporcionar a l’alumnat una visió més integrada i funcional del coneixement científic per al seu desenvolupament competencial.

En l’acte inaugural hi van intervenir Lluís Noguera, director de CosmoCaixa; Montserrat Llobet, directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, i Àlex Rocas, vicedegà del Col·legi.

Hi han participat com a ponents diversos experts i científics de renom que han satisfet amb escreix les expectatives del professorat.

Detallem tot seguit les sessions plenàries, que han estat de gran interès per als participants:

  • Invisibles però molt importants: utilitzant eines moleculars per buscar quins són, quants n’hi ha i què fan els microorganismes marins, Josep Gasol, de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC).
  • Tecnologías bioinspiradas: lecciones de la Naturaleza, d’Amador Menéndez,  investigador del Instituto Tecnológico de Materiales de Asturias
  • Un científic a la òpera, de Rafael Garcia Molina, del Departament de Física de la Universitat de Múrcia.

No seria just no citar a tots els talleristes, tots ells també d’alt nivell: Susana Pinedo, Pere Busquets, Josep Santaló i Rosina Malagrida, Fina Guitart i Sílvia Lope, Begoña Vendrell, Oriol Brugarolas i Dolors Valls, Xavier Martí Ausejo i Laura Martínez Agell, Maria Valls i Jordi Comelles, Vicky Medina, Josep-Maria Gili i el seu equip: Rebeca Zapata, Stefano Ambroso, Laura Peral, Janire Salazar i Begoña Vendrell, Josep Carbonell i Jorge Guillen.

Finalment, cal destacar que hi han participat gairebé un centenar de professors de tot Catalunya, molts dels quals ja havien assistit a les edicions anteriors. .