« tornar

Sentit homenatge a Ramon Fuster Rabés en el centenari del seu naixement

La sala d’actes del Col·legi, que du el seu nom es, va quedar petita en l’acte del 17 de març en què familiars, amics, col·laboradors i membres del CDL van glossar la seva obra i persona i van expressar el seu sentit record i admiració

Ramon Fuster i Rabés, que va morir prematurament ara fa 40 anys, va ser una de les figures cabdals per a la supervivència de la llengua i la nació catalana durant la dictadura, i el primer degà del Col·legi de Llicenciats de Catalunya elegit democràticament.

En l’emocionant acte acadèmic hi van intervenir la degana, Josefina Cambra, que va destacar l’alenada d’aire fresc que va suposar per al CDL l’entrada com a degà de Fuster, en una època en què la direcció de la institució estava ocupada per falangistes.

Maria Fuster va recordar emocionada la figura del Fuster pare, de la bona persona que va ser, independentment de la importància cabdal que va tenir per a la cultura, la llengua i la llibertat del nostre país. Un treballador incansable, un docent que va crear escola, un referent per a molts infants que, com ella, van créixer en un sistema educatiu amb valors pedagògics ferms per crear una societat millor, més justa, lliure i solidària.

Paraules de record també de Carles Palau, alcalde de Bell-lloc, on va néixer Fuster; de David Sierra, president de la Fundació Collserola, que agrupa les escoles Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia, l’Avenç i Ramon Fuster, que mantenen la inspiració educativa de l’homenatjat; i de Mercè Canela, directora de l’editorial Cavall Fort, de la qual Fuster va ser un dels fundadors i autor sota el pseudònim de Ramon de Bell-lloc.

Genís Sinca, escriptor i periodista, encarregat de la biografia de Fuster que veurà la llum el 2017, va pronunciar la conferència El dia que vaig descobrir Ramon Fuster, en la que es va encarregar de “fusteritzar” els assistents, recordant que la gran ensenyança de l’homenatjat va ser la de fer sentir importants a cadascun dels alumnes a classe. Micròfon en mà, Sinca es va passejar entre els assistents entrevistant exalumnes i col·laboradors de Fuster que van explicar vivències i reflexions plenes d’admiració.

Finalment la trobada es va cloure amb la interpretació del fragment del poema musical “El Conte Blau”, amb lletra i música de Ramon Fuster, interpretat pel pianista Carles Raich, professor de Virtèlia Escola de Música.

Ramon Fuster i Rabés, fill il·lustre de Bell-lloc

El dissabte de la mateixa setmana, el 19 de març, va tenir lloc un altre acte commemoratiu, aquest cop a la població natal de Ramon Fuster, Bell-lloc d'Urgell.
 
Hi van intervenir Carles Palau, alcalde de Bell-lloc; Maria Fuster, filla de Ramon Fuster; i Josefina Cambra, degana del Col·legi.

Genís Sinca va pronunciar la conferència El dia que vaig descobrir Ramon Fuster, en la qual també va fer participar el públic assistent.

Desporés de les interpretacions musicals, es va descobrir una nova placa al carrer de Ramon Fuster i més de 150 persones van participar en un dinar popular i una ballada de sardanes.

Més informació sobre el programa d'actes per commemorar el centenari de Ramon Fuster.