« tornar

 


Teresa Juvé rebrà demà el Premi Ramon Fuster

L’acte serà presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra


Teresa Juvé, mestra, pedagoga i escriptora, d’un gran compromís polític i social, rebrà demà dimecres, 4 de juliol, a les set de la tarda, a la seu del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya el Premi Ramon Fuster.

L’acte serà presidit pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra, i per la degana del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Josefina Cambra. En el curs de l’acte Francesc Danés farà la glossa de la guardonada.

Teresa Juvé, pedagoga i escriptora

Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921) és pedagoga i escriptora. De pare català i mare madrilenya, va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on viurà la Guerra Civil.

Acabat el conflicte va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i s’establí a París, on es llicencià en filologia i literatura comparada i fou professora de filosofia i lletres.

El 1963 va quedar finalista del Premi Nadal amb la novel·la La charca en la ciudad, que es publicà a l’Argentina. El 1969 crea una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses i el 1970 Juvé i Pallach tornen definitivament a Catalunya. A més de mantenir una col·laboració plena en la lluita política, tots dos són també professors de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pallach de pedagogia i Teresa Juvé de literatura occitana.

Des que va tornar de l’exili s’establí a Esclanyà (Baix Empordà), on encara viu. Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc, situades a la Catalunya de finals del XVI i començaments del XVII (El portantveus s’ha equivocat, Juguesca mortal, Els assassins eren més d’un, La ‘commedia dell’ arte’ sota sospita...). El 2010 Teresa Juvé va rebre la Creu de Sant Jordi.

El Premi Ramon Fuster

El Premi Ramon Fuster és atorgat pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya a col·legiats de reconegut prestigi social que s’han distingit en el món educatiu i cultural. El Premi va néixer el 1981 i té una dotació econòmica de 3.000 €.

Ramon Fuster va ser degà del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya del 1969 al 1976, i impulsor i col·laborador d’iniciatives escolars i culturals de clara significació catalana. Va ser un prestigiós assagista, educador catalanista, obert i independent, col·laborador de les forces polítiques democràtiques del país i mestre de mestres.

Han rebut el Premi Ramon Fuster personalitats molt destacades del país, que en el seu conjunt constitueixen una fidel representació de la pluralitat ideològica de la nostra societat.

Lliurament del Premi Ramon Fuster

Dia: Dimecres, 4 de juliol
Hora: 19.00 h
Lloc: Sala Ramon Fuster del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (Rambla de Catalunya, 8, principal)