« tornar

Un pas més en la internacionalització

El nostre Col·legi té una llarga tradició en l’organització d’activitats en el camp de la internacionalització. Fidels a la finalitat recollida al nostres estatuts de vetllar per la millora de l’ensenyament, una de les nostres prioritats és satisfer la demanda de la societat que la formació de les noves generacions inclogui una visió internacional i oberta a altres llengües i cultures.

Aquestes activitats, especialment en l’àmbit europeu, són ben conegudes, i seria massa prolix fer-ne l’enumeració. En aquesta línia, el Col·legi va detectar fa un temps l’interès dels ciutadans d’alguns països emergents de fer estades educatives als centres de Barcelona, amb la finalitat d’obrir-se a altres cultures, superar les rigideses dels seus respectius sistemes educatius, i fins i tot obrir la porta a una posterior realització d’estudis universitaris a Catalunya. El primer país en què s’ha posat de manifest aquest interès ha estat la Xina, de manera que de moment el projecte que tenim la intenció de desenvolupar es limita a aquest país, sense que això vulgui dir que més endavant no es pugui ampliar a d’altres.

Durant el primer semestre del 2013 vam exposar el projecte a unes vint escoles que es caracteritzen per la bona sintonia amb el Col·legi, tant pel que fa als titulars del centre com al professorat col·legiat que hi treballa, i la iniciativa va obtenir una molt bona acollida. Cal aclarir, abans que tot, que una primera selecció de centres feta amb els criteris abans esmentats no representa cap voluntat d’exclusió d’altres que hi puguin estar interessats i que compleixin els requisits necessaris.

Les estades educatives abans esmentades no constitueixen l’únic objectiu d’aquesta iniciativa. En aquest sentit, estem treballant en un projecte d’estada d’un grup de formadors del professorat de l’East China Normal University, de Xangai, que s’han mostrat interessats en un programa de l’àrea de ciències que serà impartit per professors del nostres cursos de formació del professorat.

Per donar cobertura aquestes activitats, el dia 26 de juny es va signar a Hangzhou una carta d’intencions. Durant la visita a la Xina per a la signatura d’aquesta carta, la delegació del Col·legi va realitzar un programa molt intens de visites a una vintena de centres interessats, amb sessions de treball a cadascuna d’ells amb el professorat i amb els responsables educatius dels ajuntaments. També vam visitar l’ambaixador d’Espanya a Pequín, la consellera d’educació de l’ambaixada, i el cònsol general a Xangai. Tots ells van expressar el seu suport al projecte

Amb aquestes breus pinzellades, que malauradament són insuficients per exposar un projecte d’aquesta envergadura, volem informar d’una iniciativa que, com d’altres que el Col·legi ha posat en marxa els darrers anys, s’inscriu en la necessitat d’impulsar les nostres activitats i potenciar l’instrument col·legial més que centenari de què disposem, que ha demostrat al llarg de la seva existència la seva utilitat al servei de la societat, els docents i els professionals de la cultura.