243101 - Ensenyar filosofia (i gaudir) a través del cinema de ciència-ficció

  • Àrea temàtica:

    Filosofia i ètica

  • Modalitat:

    Presencial i simultàniament en línia

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

Professorat:

Jacobo Zabalo Puig

Dates:

De l'1 al 4 de juliol

Dies:

Curs presencials de dilluns a dijous (12 h), i divendres sessió plenària dialogada i debat posterior (3 h, assistència obligatòria). Total 15 hores

Hores:

De 12 a 15 h

Total hores:

15

Lloc:

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Ha estat sol·licitat el reconeixement d'aquest curs dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments es troba pendent de resolució.

Tarifes
Col·legiat/ada:

45,00 €

No col·legiat/ada:

65,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

45,00 €

Inscriu-t'hi

Afegir a la cistella

Un curs que invoca la màgia de les imatges en moviment per engrescar els alumnes en la comprensió de les propostes de quatre pensadors cabdals per al pensament occidental, com Plató, Descartes, Nietzsche i Freud.

El cinema de ciència-ficció no només planteja escenaris futurs, en què el progrés ha transformat les condicions de vida (sigui en un sentit positiu o, més sovint, negatiu, de caràcter distòpic). Es tracta, probablement, del gènere que millor projecta les inquietuds existencials dels éssers humans com a espècie, tant pel que fa a la possibilitat d'altres formes de vida, present o futura, com -sobretot- pel que fa a la interpretació del moment que ens ha tocat viure, aquell en què els interrogants emergeixen. Lluny d'inhibir-los i perpetuar l'statu quo, l'art ofereix narratives que els fan més reals i assumibles des del punt de vista discursiu. La filosofia, en aquest sentit, subministra eines per enfrontar els interrogants i descodificar aquella inhibició.

Ensenyar la matèria a alumnes joves és una tasca poc senzilla, generalment, a causa del caràcter abstracte dels termes que s'empren. Sovint impedeixen il·lustrar les repercussions pràctiques del pensament filosòfic i, per tant, donar a entendre en què contribueix, encara avui dia. Cadascuna de les sessions del present curs, centrades en obres de cinema específiques -des de la sessió inaugural, introductòria-, aprofundir en les propostes filosòfiques d'autors com Plató, Descartes, Nietzsche o Freud, es mostraran actuals des del cinema, en referir-nos també a pensadors contemporanis com Slavoj Žižek o il·lustrar algunes formes d'espiritualitat del nostre temps, religioses o laiques (mindfulness).

Es tracta d'un curs obert a qualsevol persona interessada enla tradició filosòfica i el creixement personal. També, evidentment, per als professors que vulguin implementar mesures per captar eficientment l'atenció i el compromís dels alumnes. La neurociència ha confirmat que el pensament es produeix amb imatges, fins i tot si no en som conscients. En aquest sentit, el cinema pot ajudar a explicitar la realitat dels processos que tenen lloc de forma immediata i sense filtrar pel judici crític, que és precisament el que pretén potenciar la filosofia.

Metodologia

Es combinarà l'explicació teòrica amb la visualització de clips de pel·lícules que permeten il·lustrar conceptes filosòfics.

Proporcionar eines per despertar l'interès i comprendre la filosofia.



 

Jacobo Zabalo Puig

Doctorat en Humanitats amb menció europea, actualment està vinculat com a investigador postdoctoral a la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix assignatures de filosofia. Ha presentat ponències a París, Cambridge, Copenhaguen, Varsòvia i Granada, i ha publicat capítols de llibre i articles a editorials i revistes internacionals. Del 2003 al 2007 va col·laborar amb diferents mitjans de comunicació -Diario de Sevilla, Archipiélago, Le Monde Diplomatique- ocupant-se de la secció d'Assaig i de la redacció de recensions. En els darrers anys ha escrit crítiques musicals i cròniques culturals a La Porta Clàssica, Sonograma Magazine i la Revista Musical Catalana. Col·labora amb The New Barcelona Post en qualitat de redactor de la secció Arts, de la qual ha estat també coordinador.

Assistència al curs

Descripció del torn Dies Hores diàries Professor/a Aula Streaming Mode
Ensenyar filosofia (i gaudir) a través del cinema de ciència-ficció 01-jul., 02-jul., 03-jul., 04-jul. 3 Jacobo Zabalo Puig Joan Pelegri No Presencial

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Rambla de Catalunya, 8 pral., Barcelona - 08007
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: + (34) 933 170 428