243310 - La Guerra Civil Espanyola (1936-1939): una aproximació històrica

  • Àrea temàtica:

    Ciències socials

  • Modalitat:

    Presencial i simultàniament en línia

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

Professorat:

Daniel Roig Sanz

Dates:

Del 8 a l'11 de juliol

Dies:

Curs presencials de dilluns a dijous (12 h), i divendres sessió plenària dialogada i debat posterior (3 h, assistència obligatòria). Total 15 hores

Hores:

De 12 a 15 h

Total hores:

15

Lloc:

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Ha estat sol·licitat el reconeixement d'aquest curs dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments es troba pendent de resolució.

Tarifes
Col·legiat/ada:

45,00 €

No col·legiat/ada:

65,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

45,00 €

Inscriu-t'hi

Afegir a la cistella

Aquest curs proposa una aproximació històrica a la Guerra Civil Espanyola. Durant aquest recorregut no només s’abordarà l’evolució politicomilitar del conflicte, sinó també la dimensió cultural i internacional: un factor clau per entendre per què la Guerra Civil es convertiria en l’avantsala de la Segona Guerra Mundial.

La metodologia emprada serà la de la classe magistral, juntament amb l’ús de material gràfic i fonts primàries audiovisuals, tot estimulant la reflexió i el pensament crític al voltant de totes les qüestions relacionades amb la Guerra Civil, la memòria històrica, la història d'Europa dels anys trenta i la Segona Guerra Mundial.

  • Aportar una panoràmica històrica sobre la Guerra Civil Espanyola i l’Europa dels anys trenta, a través de fonts audiovisuals i documentals primàries.
  • Conèixer de forma més detallada com va evolucionar el conflicte des d’una perspectiva multidimensional i multifactorial.
  • Comprendre amb més profunditat la dimensió internacional de la Guerra.
  • Donar noves eines per a una millor comprensió i interpretació de la història de la Guerra Civil des d’un punt de vista historiogràfic.
  • Aprofundir en totes les qüestions relacionades amb la memòria històrica.

1. Estiu de 1936: del cop d'estat del 18 de juliol a l'esclat de la Guerra Civil.
2. Guerra i revolució: política, cultura i societat a la rereguarda republicana.
3. D'un estat campamental a la construcció de la nova España: la rereguarda nacional.
4. L'evolució politicomilitar de la Guerra Civil.
5. La fi de la Guerra: de l'exili republicà a les primeres passes del (nou) estat franquista.

Daniel Roig Sanz

Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, membre-investigador del Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI-UB), i des de l’any 2016 professor de la Secció d’Història Contemporània i Món Actual del Departament d’Història i Arqueologia de la UB, on imparteix docència al Grau d’Història, i al Màster de Formació del Professorat. Així com també participa en programes de formació en història a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), i al Council on International Educational Exchange de Barcelona (CIEE). Entre les seves línies de recerca destaca l’estudi de la història política, social i cultural de l’Europa del segle XX, amb especial èmfasi sobre els moviments feixistes i els règims autoritaris i dictatorials durant el període d’entreguerres i la II Guerra Mundial a Catalunya, Espanya i França, però també a altres àrees geogràfiques com l’Europa de l’Est i l’espai russo-soviètic. Una línia de recerca que ha complementat durant els darrers quinze anys amb múltiples estades d’investigació a diferents arxius nacionals, estatals i internacionals, i que s’ha traduït amb nombroses publicacions acadèmiques, la participació en diferents seminaris i congressos, l’organització de cursos amb reconeixement acadèmic, i en la direcció de diversos treballs de màster i doctorat en història contemporània.

Assistència al curs.

Descripció del torn Dies Hores diàries Professor/a Aula Streaming Mode
La Guerra Civil Espanyola (1936-1939): una aproximació històrica 08-jul., 09-jul., 10-jul., 11-jul. 3 Daniel Roig Sanz Joan Pelegri No Presencial

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Rambla de Catalunya, 8 pral., Barcelona - 08007
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: + (34) 933 170 428