243402 - Recursos pràctics per a l’ensenyament de la física

  • Àrea temàtica:

    Ciències experimentals

  • Modalitat:

    En línia

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

Professorat:

Rafael García Molina

Dates:

De l'1 al 4 de juliol

Dies:

Curs de dilluns a dijous (12 h), i divendres sessió plenària dialogada i debat posterior (3 h, assistència obligatòria). Total 15 hores

Hores:

De 16 a 19 h

Total hores:

15

Lloc:

En línia

Ha estat sol·licitat el reconeixement d'aquest curs dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments es troba pendent de resolució.

Tarifes
Col·legiat/ada:

45,00 €

No col·legiat/ada:

65,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

45,00 €

Inscriu-t'hi

Afegir a la cistella

No és possible un bon procés d'ensenyament-aprenentatge de la física sense experiències on es mostrin, s'estudiïn i/o es discuteixin els fenòmens, conceptes i principis físics més importants. En aquest curs presentarem un recull de recursos pràctics de física que, a més de ser formatius, són amens i es poden executar sense necessitat d'equipament sofisticat.

 

Metodologia

Classes pràctiques, impartides principalment pel professorat, alhora que se'n guiarà l'execució per part dels assistents al curs, als quals prèviament se'ls notificarà la relació de material necessari per a cada experiència científica, en cas que aquesta puga fer-se a la llar pròpia.

Discussió dialogada, amb els participants al curs, sobre les principals qüestions (formals, pràctiques, logístiques) que sorgeixen quan es duen a terme les diverses experiències de física.

  • Aprofundir en l'aprenentatge de la física des d'una perspectiva pràctica i quotidiana, combinant aspectes formals i lúdics.
  • Traslladar a l'aula els coneixements, adquirits al curs, sobre conceptes, fenòmens i experiments de física bàsica, per tal d'aplicar-los amb l'alumnat de secundària i batxillerat
  • Adaptar adequadament els continguts del curs a cada nivell d'ensenyament.
  • Experiències amb materials quotidians
  • Jocs i joguets científics
  • Disseny d'experiències com a petites investigacions
  • Ensenyament de la física en contextos no formals i informals
  • Fenòmens i dispositius de la vida quotidiana

Rafael García Molina

Catedràtic de Física Aplicada a la Universitat de Múrcia (https://webs.um.es/rgm). Impartí docència en el grau en Física i en el màster de Formació del Professorat. He publicat més de 60 articles i he impartit més de 150 conferències, algunes d'internacionals (Itàlia, Xile, Sud-àfrica, Suïssa, etc.), sobre ensenyament i divulgació de la física. M'agraden els projectes d’ensenyament desenvolupats mitjançant tot tipus de recursos, principalment de baix cost (objectes quotidians, joguets, música, electrodomèstics, humor, etc.), molts dels quals han estat guardonats en diverses edicions de Ciencia en Acción i de Science on Stage. També participe en fires i esdeveniments científics i en programes radiofònics i televisius. Con a resultat de la meua trajectòria professional, he rebut els reconeixements següents: Medalla de Ciencia en Acción (2010), Premio de Divulgación Científica (Asociación de Divulgación Científica de la Región de Murcia, 2014), Premio de Enseñanza y Divulgación de la Física (Real Sociedad Española de Física - Fundación BBVA, 2016), Premio a la Transferencia de Conocimiento social o divulgación científica - Modalidad ciencias (Universitat de Múrcia, 2021), i soc membre de l’Academia de Ciencias de la Región de Murcia. Actualment, soc director de la Revista Española de Física (https://revistadefisica.es/index.php/ref) i editor adjunt de la Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias (http://revistas.uca.es/index.php/eureka). Recentment he coordinat el monogràfic de la revista Mètode (https://metode.es/), dedicat a la ciència recreativa.

  • Presentació de fitxes pràctiques
  • Resposta a un qüestionari en línia
Descripció del torn Dies Hores diàries Professor/a Aula Streaming Mode
Recursos pràctics per a l’ensenyament de la física 01-jul., 02-jul., 03-jul., 04-jul. 3 Rafael García Molina No En línia