242002 - XVIII Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques. Transversalitat del món clàssic a les aules: ODS, diversitat i pervivència dels clàssics en l’actualitat

  • Àrea temàtica:

    Jornades

  • Modalitat:

    Presencial

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

Professorat:

Xavier Aquilué Abadías, Eusebi Ayensa Prat, Pere Castanyer Masoliver, Gabriel de Prado, Mercè Enrich Verdaguer, Rut Geli Mauri, Francisco Gracia Alonso, Marta Santos Retolaza, Lina Vilamitjana Pujol

Dates:

15 i 16 de març de 2024

Dies:

Divendres i dissabte

Hores:

15

Total hores:

20

Lloc:

Biblioteca del Mac- Empúries

Ha estat sol·licitat el reconeixement d'aquest curs dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments es troba pendent de resolució.

Tarifes
Col·legiat/ada:

0,00 €

No col·legiat/ada:

0,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

0,00 €

                                 

 

Les XVIII Jornades de Didàctica de les Llengües Clàssiques es faran en un marc privilegiat: divendres 15 de març serem a Empúries i dissabte 16 de març, a Ullastret. Enguany comptarem amb la col·laboració del Departament d'Educació, del Museu d'Arqueologia de Catalunya i del Camp d'Aprenentatge d'Empúries.

Les jornades volen ser, un any més, un espai de trobada, reflexió i posada en comú per al professorat de clàssiques, i enguany farem èmfasi en la pervivència dels clàssics a l’actualitat i en el valor transversal de les clàssiques en el marc del nou decret curricular.

Pots fer la inscripció i reservar la teva plaça en aquest enllaç.

 

Programa: 

15 de març de 2024 (Empúries)

15.30 - 16.15 h Conferència inaugural, "Empúries, més d'un segle de recerca arqueològica", a càrrec de Marta Santos, coordinadora del MAC-Empúries

16.15 - 17.00 h Conferència “Els batallons disciplinaris de soldats-treballadors a Empúries, 1940-1942”, a càrrec de Francisco Gracia (UB)

17.00 - 17.45 h "Novetats arqueològiques a Empúries: les excavacions al port de la Neàpolis", a càrrec de l'Equip d’arqueòlegs del MAC-Empúries

17.45 - 18.00 h  Pausa

18.00 - 18.45 h "Delericte. Illes Formigues II. Unes pinzellades sobre comerç romà a la costa gironina", a càrrec de Rut Geli, responsable del CASC

19.30 - 20.45 h Xerrada “Àurea de Sarrà, una bacant catalana al peu de l’Acròpolis”, a càrrec d'Eusebi Ayensa, i presentació posterior en primícia d'un fragment de l'espectacle ÀUREA, inspirat en els seus "cants plàstics", a càrrec de la companyia Cobos Mika i Àngels Aymar. Edifici Alfolí (l’Escala)

 

16 de març de 2024 (Ullastret)

9.30 - 10.30 h Taula rodona "Canvis i continuïtats a l’aula de les matèries de clàssiques. Trobada intergeneracional", a càrrec de Lina Vilamitjana, Mercè Enrich, Ruth Rodeja i Maria Rodeja

10.30 - 11.15 h Conferència: “La Base Documental del Centre Iberia Graeca, una eina per a la didàctica de les clàssiques”, a càrrec de Xavier Aquilué, responsable científic del projecte Iberiagraeca (MAC-Centre Iberia Graeca)

11.15 - 11.30 h Pausa

11.30 - 13.00 h "Novetats arqueològiques a la ciutat ibèrica d'Ullastret", a càrrec de Gabriel de Prado (MAC-Ullastret)

13.00 - 14.00 h Conferència de cloenda:  "Arqueologia i paisatge", a càrrec de Pere Castanyer (MAC-Empúries)

14.30 - 16.30 h Dinar de comiat opcional al restaurant grec Meraki (inscripció prèvia i preu del menú, 35€)

 

 

 

Xavier Aquilué Abadías

Museòleg i arqueòleg. Doctoren geografia i història per la Universitat de Barcelona (1991), especialista en arqueologia clàssica i autor de diferents estudis: Tarraco: guia arqueològica (1991), Jardins d’Empúries (2005) i 100 anys d’excavacions arqueològiques a Empúries (1908-2008) (2008). Entre 1997 i 2010 va ser director del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries, i entre el 2004 i el 2005, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Des del 2010 és el responsable científic del Centre Iberia Graeca.

Eusebi Ayensa Prat

(Figueres, l’Alt Empordà, 1967). Llicenciat en Filologia Clàssica i doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona. Ha publicat un centenar d’articles i una trentena de llibres sobre literatura i història grega medieval i moderna. És membre numerari de la Societat Verdaguer i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l’Acadèmia d’Atenes i de l’Associació d’Escriptors Grecs, i del 2007 al 2012 va dirigir l’Institut Cervantes d’Atenes. Actualment dirigeix el Camp d’Aprenentatge Empúries, del Departament d’Educació, i presideix l’Associació Cultural Hispanohel·lènica.

Pere Castanyer Masoliver

Doctor en història i conservador del MAC, i autor de diferents estudis i publicacions entorn Empúries.

Gabriel de Prado

Director del Museu d'Arqueologia de Catalunya -Ullastret. Especiaista en l'estudi dels assentaments ibèrics del nord-est de la Península ibèrica i la seva relació amb assentaments fenicis i grecs.

Mercè Enrich Verdaguer

Professora de Clàssiques a l'IES Sant Elm (Sant Feliu de Guíxols). Membre de l'ICE de Clàssiques Dolors Condom de la UdG.

Rut Geli Mauri

Responsable del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.

Francisco Gracia Alonso

Catedràtic de Prehistòria i director del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP). Professor de la Universitat de Barcelona. Les seves principals línies de recerca són la Historiografía de l’Arqueologia, el Patrimoni històric-arqueológic durant la Guerra Civil espanyola, la Protohistòria del nordest peninsular, i la Guerra en la protohistòria.

Marta Santos Retolaza

Directora del Conjunt Monumental d'Empúries

Lina Vilamitjana Pujol

Professora de Clàssiques. Membre de l'ICE de Clàssiques Dolors Condom de la UdG.

Assistència i participació

15 i 16 de març de 2024

Descripció del torn Dies Hores diàries Professor/a Aula Streaming Mode
15-març 4 Pendent No Presencial
16-març 0 Pendent No Presencial

Biblioteca del Mac- Empúries

C/ Puig i Cadafalch s/n, Empuries - 17130
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: +34933170428