243207 - Visions ombrívoles. Els contes de Víctor Català

  • Àrea temàtica:

    Llengua i literatura

  • Modalitat:

    Presencial

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

Professorat:

Marina Pintor Pareja

Dates:

del 8 al 12 de juliol

Dies:

Curs presencial de dilluns a dijous (12 h), i divendres sessió plenària dialogada i debat posterior (3 h, assistència obligatòria). Total 15 hores

Hores:

de 12 a 15 h

Total hores:

15

Lloc:

Escola Joan Pelegri

Ha estat sol·licitat el reconeixement d'aquest curs dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments es troba pendent de resolució.

Tarifes
Col·legiat/ada:

45,00 €

No col·legiat/ada:

65,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

45,00 €

Inscriu-t'hi

Afegir a la cistella

Víctor Català va cultivar el gènere de la narrativa curta durant tota la seva vida. Els set reculls de contes que va publicar al llarg de cinc dècades sustenten la seva obra com una mena de columna vertebral. Amb aquest curs pretenc oferir un recorregut per aquest extens i ric corpus textual per tal d'aprofundir en la comprensió del projecte literari i la visió artística de l'autora escalenca.

  • Comprendre la coherència interna d'una obra literària que durant dècades va quedar reduïda a una sola novel·la, Solitud, malgrat la visió unitària que l'autora tenia del seu projecte artístic.
  • Accedir al pensament estètic de Víctor Català a través dels textos on el va desenvolupar de manera primordial: els pròlegs dels reculls de contes.
  • Pensar els contes de l'autora a partir dels temes subjacents que els connecten amb preocupacions actuals (la fluïdesa de gènere i d'orientació sexual, per exemple), de manera que esdevinguin més accessibles per als alumnes de secundària i batxillerat.
  • Adquirir més perspectiva sobre l'evolució de l'autora a través del temps: quan els llegim de manera cronològica, els contes de Víctor Català ens parlen de les seves obsessions persistents, però també de preocupacions circumstancials relacionades amb el context historicopolític. A més, la narrativa curta va esdevenir un camp de proves ideal que avui ens serveix per identificar les fortaleses (i, potser, les febleses) de Català com a escriptora.
  • Aprofundir en els sentits potencials del complex sistema simbòlic de l'autora.

.

 

1a sessió: L'explosió literària d'una artista. Drames rurals (1902) i Ombrívoles (1904). Comentari de "La vella" (dins de Drames rurals).

2a sessió: La consolidació d’una mirada. Caires vius (1907). Comentari de “Sota el cel”.

3a sessió: Exercicis de maduresa. "La mare balena" (1920) i "Contrallums" (1930). Comentari de "La cotilla del domàs groc" (dins de "Contrallums").

4a sessió: Llums del crepuscle. Vida mòlta (1950) i Jubileu (1951). Comentari de "La jove" (Vida mòlta).

Marina Pintor Pareja

Escriptora i professora especialitzada en llengua i literatura catalanes. Prepara una tesi sobre Víctor Català i col·labora al suplement cultural "Quadern" del diari El País i a la revista de crítica literària La Lectora

Descripció del torn Dies Hores diàries Professor/a Aula Streaming Mode
"Visions ombrívoles. Els contes de Víctor Català" 01-jul., 02-jul., 03-jul., 04-jul. 3 Marina Pintor Pareja Joan Pelegri No Presencial

Escola Joan Pelegri

C/ Consell de Cent, 14, Barcelona - 08014
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: + (34) 933 170 428