Premi Arnau de Vilanova

Lliurament del Xl Premi de Flosofia Arnau de Vilanova

 

 

 

El Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya ha   lliurat el 21 de setembre els guardons del XL Premi de Filosofia Arnau de Vilanova. Un  certamen que, enguany, arriba a una edició molt especial perquè es compleixen quaranta  anys d’història. A més, es consoliden com els premis per a estudiants de secundària més  antics de Catalunya, tal com ha destacat en l’acte de lliurament el degà del Col·legi i  president del jurat del premi, Àlex Rocas. El degà també ha recordat que “són els únics  premis del país dedicats a l’experiència didàctica de la filosofia” en un temps en què  “ensenyar a pensar sembla que no està ben vist”.

Els Premis volen reconèixer els millors treballs de filosofia en tres categories diferents: per a professors d’ensenyament secundari i per a alumnes de batxillerat i universitaris. El jurat, format per Àlex Rocas (president), Jordi Beltran (secretari), Yolanda Navarro i Ambròs Domingo, ha destacat l’alt nivell i qualitat de la quarantena de treballs presentats.

 

 

Aquest any, els Premis també han comptat amb la col·laboració del Liceu i de la revista Valors, que obsequia els centres educatius premiats amb una subscripció anual gratuïta. En aquest sentit, la codirectora de la publicació, Maria Coll, present a l’acte de lliurament, ha posat de manifest la sintonia dels treballs presentats amb l’objectiu de la revista, “observar i analitzar l’actualitat des de l’ètica i els valors”.

A més, també ha agraït el suport i el compromís del Col·legi amb els premis al llarg de quaranta anys. Una longevitat que, com ha recordat el degà del Col·legi, “no hagués estat possible sense el suport ininterromput de les successives juntes ni, sobretot, sense la tenacitat i la constància dels organitzadors: una colla de professors de filosofia que des de l’inici de les seves carreres docents es van vincular al Col·legi”.

Seguidament, ha recordat dos dels seus impulsors: Manuel Satué i Hilari Arnau, ambdós malauradament traspassats, que Àlex Rocas ha definit com “l’expressió del compromís professional amb tres conceptes: professor, de filosofia, de secundària”. Un llegat recollit des de fa anys per Jordi Beltran, un dels principals impulsors i “ànima” d’aquests Premis. 

   

Aquests són els treballs premiats en l’edició d’enguany, d’acord amb l’acta del jurat:

A) Premi per a professors d’ensenyament secundari

“Filosofia visual a l’institut: l’assoliment de competències interpersonals en l’àmbit de la cultura i valors”, d’Àlex Agustí Polis, de l’Escola FEDAC de Manresa.

B) Premis per a alumnes de batxillerat

Primer premi

“La tecnologia augmenta la felicitat?”, d’Elena Balici, alumna de l’Institut Joan Mercader, d’Igualada.

Segon premi 

“L'altruisme i la conducta prosocial”, de Nagore Miranda Sausa i Leire Sanz Pedrals, alumnes de l'Institut El Cairat, d’Esparreguera.

Tercer premi

“La persona en situación de enfermedad terminal. Los cuidados paliativos y su aplicación durante la pandemia por COVID-19”, de María del Mar Sánchez Pérez del Pulgar, alumna del Col·legi Canigó, de Barcelona.

Mencions

“Kant, Joker i un bol de crispetes”, de José Mª Domínguez Rovira, alumne de l’Institut Joan Mercader, d’Igualada.

 "La baixa visió i el seu impacte psicològic”, d’Ariadna Puiggròs Benzal, alumna de l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres.

“Del caos al cosmos”, d’Ainoa Gil Pérez, alumna de l’Institut Ribot i Serra, de Sabadell.

C) Premis per a alumnes universitaris

Premi

“Héroes de lo anticlimático. Frustrados, necios y desacoplados en la literatura moderna”, de Marta Fernández Codina, estudiant de la UNED.

Accèssit

“La mirada passional: un estudi a través de Plotí i Lévinas”, de Berta Galofré Claret, estudiant de la Universitat Pompeu Fabra.

 

Acta de la reunió del jurat per a la concessió del XL Premi Arnau de Vilanova 

 Bases del XL Premi Arnau de Vilanova 

 Amb la col·laboració i el suport de:

XL Premi Arnau de Vilanova

ACTA DE LA REUNIÓ DEL JURAT PER A LA CONCESSIÓ DEL XL PREMI DE FILOSOFIA ARNAU DE VILANOVA

 

Reunit a Barcelona el dia 6 de setembre de 2021, el Jurat, presidit pel degà del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, Àlex Rocas Jordi, i format per Jordi Beltran del Rey, Yolanda Navarro Blanca i Ambròs Domingo Belando, acorda premiar els treballs següents:

A) Premi per a professors d’ensenyament secundari PREMI: “Filosofia visual a l’institut: l’assoliment de competències interpersonals en l’àmbit de la cultura i valors”, d’Àlex Agustí Polis, de l’Escola FEDAC de Manresa.

B) Premis per a alumnes de batxillerat PRIMER PREMI “La tecnologia augmenta la felicitat?”, d’Elena Balici, alumna de l’Institut Joan Mercader, d’Igualada. SEGON PREMI “L'altruisme i la conducta prosocial”, de Nagore Miranda Sausa i Leire Sanz Pedrals, alumnes de l'Institut El Cairat, d’Esparreguera.

TERCER PREMI “La persona en situación de enfermedad terminal. Los cuidados paliativos y su aplicación durante la pandemia por COVID-19”, de María del Mar Sánchez Pérez del Pulgar, alumna del Col·legi Canigó, de Barcelona.

MENCIONS “Kant, Joker i un bol de crispetes”, de José Mª Domínguez Rovira, alumne de l’Institut Joan Mercader, d’Igualada.

“La baixa visió i el seu impacte psicològic”, d’Ariadna Puiggròs Benzal, alumna de l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres.

“Del caos al cosmos”, d’Ainoa Gil Pérez, alumna de l’Institut Ribot i Serra, de Sabadell.

C) Premis per a alumnes universitaris

PREMI: “Héroes de lo anticlimático. Frustrados, necios y desacoplados en la literatura moderna”, de Marta Fernández Codina, estudiant de la UNED. ACCÈSSIT “La mirada passional: un estudi a través de Plotí i Lévinas”, de Berta Galofré Claret, estudiant de la Universitat Pompeu Fabra.

Barcelona, 6 de setembre de 2021