« tornar

US1810 - Literatura universal I (Places esgotades)

Tipus Universitat Sènior
Àrea temàtica Literatura universal
Modalitat Presencial
Nivell Altres
Coordinador
Professorat Sam Abrams
Data del 19 d'octubre del 2017 al 24 de maig del 2018. De 9:30 a 11:30
Dies dijous
Adreça Rbla. Catalunya 8 Col·legi de Llicenciats
Total hores 50
Preu
Col·legiat210,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores210,00€
No col·legiat270,00€

La literatura universal: arrels i canvis

OBJECTIUS

Aquest curs té quatre objectius bàsics o fonamentals. En primer lloc, oferir una visió panoràmica global de la creació i el desplegament de la tradició literària occidental, des de les seves arrels fins als nostres dies. En segon lloc, fer un seguiment de tots els grans canvis estètics i intel·lectuals que s’han produït a la tradició occidental, de segle en segle, d’època en època. En tercer lloc, explicitar els lligams profunds que existeixen entre la literatura catalana i la literatura universal. I, en quart lloc, desenvolupar les eines necessàries per poder llegir i gaudir d’un text literari cada vegada amb més intensitat.

CONTINGUTS

La mecànica del curs és ben simple. Es tracta d’un enfocament tripartit. En primer lloc, el professor farà una introducció del tema en qüestió, és a dir, del període històric, dels valors estètics de l’època, de la producció general dels autors i les obres concretes a comentar. En segon lloc, hi haurà un col·loqui obert de preguntes i respostes sobre el material tractat en la introducció general, per tal d’assegurar la comprensió i/o omplir alguna llacuna que pugui quedar. 
I, en tercer lloc, hi haurà un comentari aprofundit, a nivell temàtic i formal, de passatges destacats de les grans obres de la literatura universal.

- Els Orígens: La Bíblia.
- La literatura grecoromana: Homer, Virgili i l’èpica clàssica.
- L’edat mitjana: Dante Alighieri i la Commedia. El cançoner d’Ausiàs March.
- El Renaixement: William Shakespeare i les seves tragèdies.
- El Barroc: Miguel de Cervantes i Don Quijote de La Mancha.
- La Il·lustració: El naixement de la novel·la moderna: els anglesos, Henry Fielding (La vida de Tom Jones, expòsit) i Laurence Sterne (Vida i opinions de Tristram Shandy, home de llinatge).
- Segle XIX: Goethe, Faust i el romanticisme alemany. Charles Baudelaire, Les flors del mal i el camí cap a una literatura més exigent, el simbolisme. El realisme: Lev Tolstoi i Guerra i Pau. Henrik Ibsen i la renovació teatral. Joan Maragall i la posada al dia de la literatura. La reivindicació de la literatura popular.
- Segle XX: T. S. Eliot, La terra eixorca i la revolució poètica del segle XX: l’alta modernitat. James Joyce, Ulisses i la creació de la novel·la moderna. Rainer Maria Rilke, Marcel Proust i l’obra d’art total. L’obra de Franz Kafka. Bertolhd Brecht, Czeslaw Milosz i la literatura del compromís. Isak Dinesen i el valor de la fantasia. 
- Josep M. de Sagarra i Vida privada. Carles Riba i l’aventura creativa extrema. Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Guillermo Cabrera Infante i l’ampliació del mapa estètic. Dos gèneres literaris més: el memorialisme i la crònica de viatges. Noves literatures velles: les dones. Trencant les convencions: la sexualitat a examen (E. M. Forster, Henry Miller, Anaïs Nin).

CALENDARI (actualitzat 26/10/17)

2017
Octubre: 19, 26
Novembre: 2, 9, 16, 23, 30
Desembre: 14

2018
Gener: 18, 25
Febrer: 1, 8, 15, 22
Març: 1, 8, 15, 22
Abril: 5, 12, 19, 26
Maig: 3, 10, 17