242003 - IV Jornades de Didàctica de les Ciències Socials: “Treballar el món del segle XXI a l’aula: globalització, desigualtat, conflicte i polarització política”

 • Àrea temàtica:

  Jornades

 • Modalitat:

  En línia

 • Nivell:

  Secundària i batxillerat

Professorat:

Glòria Arbonès Villaverde, M.Gloria García Vallecillos, Jordi Molina, Elena Pérez, Jordi Royo Climent, Manuel Trenchs Mola

Dates:

15, 16 i 17 de febrer de 2024

Dies:

Dijous, divendres i dissabte

Hores:

15

Total hores:

15

Lloc:

En línia

Ha estat sol·licitat el reconeixement d'aquest curs dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments es troba pendent de resolució.

Tarifes
Col·legiat/ada:

0,00 €

No col·legiat/ada:

0,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

0,00 €

Dijous, 15 de febrer (en línia)

16.00 - 17.15 h Conferència inaugural: “Populisme: definició[ns], causes, efectes”, a càrrec de Jordi Molina, professor d’ESADE i EADA

17.15 - 17.45 h   Pausa

17.45 - 18.45 h   Dos tallers simultanis (a escollir-ne un):

 1. “Recursos per tractar el conflicte i la violència als centres de secundària", a càrrec d'Elena Pérez, cap del Departament d'Orientació en un centre de secundària. Es presentarà un recull de recursos i tècniques per abordar els conflictes i la violència als centres, tenint present la prevenció i la mediació com a mètode alternatiu en aquests casos.
 2. “Desigualtats i conflictes a l’espai públic. Propostes didàctiques per passar de l’anàlisi a l’elaboració de propostes”, a càrrec de Jordi Royo, professor de secundària, tècnic del nou currículum, formador i professor de la UdG. Es farà la presentació de tres propostes didàctiques globalitzades sobre els temes següents: l'espai públic i la seva monumentalització, confort i interseccionalitat a l’espai urbà i conflictes ambientals de diferents paisatges del món.

18.45 - 19.45 h Conferència: "Combatre les desigualtats, el gran repte global", a càrrec de Pere Almeda i Samaranch, jurista, politòleg. Ha dirigit i coordinat diferents projectes culturals, entre els quals el think tank Fundació Catalunya Europa, i actualment dirigeix l’Institut Ramon Llull. 

 

Divendres, 16 de febrer (en línia)

16.00 - 17.00 h Conferència: “Les guerres del segle XXI. Una anàlisi dels antecedents històrics”, a càrrec de Daniel Roig, doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona. Actualment és professor associat del Departament d'Història i Arqueologia de la UB, i investigador del Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI-UB).

17.00 - 18.00 h   Tres tallers simultanis (a escollir-ne un):

 1. "Segle XX: treballar els holocausts a les aules", a càrrec de Glòria Garcia Vallecillos, formadora TILC i catedràtica de secundària de Geografia i Història, membre del Grup DEMD-Lleida. Es treballaran les orientacions que ens suggereixen els organismes internacionals i altres institucions per treballar l'holocaust a l'aula. Es vincularà amb el nostre país, parlant dels deportats espanyols i catalans als camps nazis, i es desplegaran propostes, recursos i exemples per treballar-ho amb l'alumnat, amb l'objectiu de donar resposta al currículum i impulsar l'educació per la pau.
 2. "La dona dins de la història de l'art: model i artista. Ampliem la perspectiva de gènere", a càrrec de Manel Trenchs, professor de Ciències Socials de batxillerat a l’Escola Pia de Mataró i especialista en tecnologies digitals. Es presentaran diferents experiències d’aula d’Història de l’Art, Fonaments artístics i Història d’Espanya per ampliar la perspectiva de gènere i treballar l’esperit crític vers la visibilització de les dones.
 3. "Dialogar a l'aula", a càrrec de Glòria Arbonès, professora de Filosofia per la Universidad Nacional de La Plata (Argentina) i professora de Didàctica de la Filosofia al Màster de professorat de la UB. Directora del GrupIREF, Filosofia 3/18. Es treballarà la importància, la dificultat i les possibilitats del diàleg a l'aula, a partir de preguntes com: què necessitem per dialogar, quines són les condicions que afavoreixen el diàleg i quins són els elements que el dificulten?

18.00 - 18.30 h  Pausa

18.30 - 19.30 h  Taula rodona de cloenda: "Educar per pensar críticament el segle XXI", a càrrec de:

 • Eloïsa Valero, llicenciada en Belles Arts per la UB, catedràtica d'ensenyament secundari i professora del batxillerat artístic de l'INS Antoni de Martí i Franquès de Tarragona. Ha participat en nombroses jornades i congresos i ha escrit diversos articles sobre educació artística a revistes com Aula de secundària, Guix, Revista Catalana de Pedagogia, Artseduca, Arte, Individuo y Sociedad, Eufonía, Comunicació Educativa i EARI, entre d'altres.
 • Cécile Barbeito, formadora i investigadora a l’Escola de Cultura de Pau de la UAB, és diplomada en Ciències Polítiques, i postgraduada en Cultura de Pau i Salut Mental en casos de violència política i catàstrofes naturals.
 • Irene de Puig, Filosofia 3/18, ha estat mestra i professora de secundària, així com formadora de formadors, autora de diferents llibres i manuals sobre filosofia, educació i drets humans.
 • Salvador Alsius, doctor en Periodisme, amb una llarga trajectòria als mitjans, tant a televisió com a ràdio i mitjans escrits. Ha estat director i presentador de diferents programes, vicepresident del Consell de l’Audiovisual i degà del Col·legi de Periodistes.

Dissabte, 17 de febrer (presencial i en línia)

11.00 h - 13.30 h Projecció del documental La Cigüeña de Burgos i diàleg posterior entre la seva directora, Joana Conill, i Salvador Alsius.

La sessió es farà presencialment a la nostra seu (Rambla de Catalunya, 8 de Barcelona), i es retransmetrà en streaming. Per tant podeu assistir-hi presencialment o bé connectar-vos-hi en línia.

 

Glòria Arbonès Villaverde

M.Gloria García Vallecillos

Jordi Molina

Elena Pérez

Jordi Royo Climent

Manuel Trenchs Mola