« tornar

201220 - V Jornades sobre l'ensenyament de llengua i literatura

Tipus Jornades
Àrea temàtica Llengua i literatura
Modalitat Presencial
Nivell Secundària i Batxillerat
Coordinador
Professorat
Data 13 i 14 de desembre de de 2019. De 0:00 a 0:00
Dies Divendres de 15.45 a 20.45 h i dissabte de 9 a 14 h
Adreça
Total hores 10
Preu
Col·legiat35,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores35,00€
No col·legiat50,00€

 

V JORNADES DE L’ENSENYAMENT DE LLENGUA I LITERATURA

Consulteu-ne el programa en PDF

 

Periodisme, llengua i literatura a l’aula de secundària

Destinataris: Professorat de llengua i literatura catalana.

Objectius

Les jornades, enguany en la cinquena edició, tenen l’objectiu principal de reflexionar, compartir experiències i actualitzar informació sobre el periodisme i els mitjans de comunicació a les aules de secundària.

L’estructura de les Jornades constarà de dues conferències, una taula rodona, una sessió de bones pràctiques i una sessió de tallers.

Dates

13 i 14 de desembre

Lloc: Col·legi de Llicenciats de Catalunya (Rambla de Catalunya, 8, principal)

Programa

Divendres 13 de desembre

16.00 h Benvinguda i recepció

16.15 h Acte inaugural

16.30 h Taula rodona:

Revistes literàries i didàctica de la literatura a l’aula. Recursos per a la redacció d’una crítica literària.

  • Lluïsa Julià, Serra d’Or
  • Bernat Puigtobella, Núvol
  • Gemma Ventura, Catorze 14

 Moderador: Jaume Aulet, professor de la UAB

 18.30 h Exposició de bones pràctiques:

  • Paranys i mentides 2.0. Com detectar la desinformació, a càrrec de Lorenzo Marini, Col·legi de Periodistes de Catalunya.
  • LLOR NEWS, un "diari d'escola" 2.0, a càrrec d'Albert Aguilera, Berta de San Fulgencio i Carla Morante. LLOR NEWS és un projecte educatiu que transforma el clàssic "diari d'escola" en un mitjà de comunicació multimèdia, amb xarxes socials, canal de youtube i web pròpies. Una "empresa" gestionada íntegrament pels alumnes de primer de batxillerat de la Fundació Llor, on periodisme i ensenyament conflueixen a l’aula. El resultat, després de 4 anys, és un projecte innovador, que potencia tant el talent individual com el treball en equip dels i les alumnes, la seva responsabilitat i la superació personal. Una "feina" que també els facilita l'adquisició de competències: coneixements tècnics i facilitat per parlar en públic i davant d'una càmera. 
  • Campus de Periodisme de l’ARA/Fundació Esplai, a càrrec de Selena Soro, periodista i coordinadora del projecte. El diari ARA i Fundesplai organitzen cada any el Campus de Periodisme de l'ARA i Fundesplai, una iniciativa sorgida de les bases del diari i que uneix educació en el lleure i periodisme. Fins ara hi han assistit 127 nois i noies d'entre 12 i 16 anys, amb la participació de professionals com Antoni Bassas, Toni Soler, Mònica Planas o Empar Moliner. Durant una setmana, els participants del Campus dormen al Centre Esplai, al Prat de Llobregat, i fan tallers periodístics al matí i activitats lúdiques a la tarda.

 

Dissabte 14 de desembre

9.00 h Benvinguda i recepció

9.15 h Conferència: Qui té por de les fake news? Passat, present i futur de l’educació mediàtica a Catalunya, a càrrec de Salvador Alsius, vicepresident del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC)

 10.30 h Pausa

 11.00 h Bloc de tallers

Taller 1. Literatura catalana a la xarxa, al servei dels ensenyants, a càrrec de Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic. La web Endrets.cat (inclou 958 autors, 7.024 textos de tots els gèneres i 3.466 llocs literaris que abasten 900 anys de literatura en català) és una eina que pot ser útil per enfocar l’ensenyament de la literatura des de diferents perspectives i adequar-lo als diversos nivells educatius, i alhora és una plataforma per promocionar la lectura i per fer la descoberta de múltiples paisatges urbans i rurals del país. El taller consistirà en propostes pràctiques ja desenvolupades o d’altres que sorgeixin de les necessitats dels assistents. Cal que els assistents portin el seu propi dispositiu per connectar-se a la xarxa (tauleta o ordinador).

Taller 2. L’entrevista: un recurs singular per al treball de la llengua a l'aula, a càrrec de Joan Safont, periodista i escriptor. "L’entrevista és un recurs utilitzat habitualment en el periodisme cultural i que té una llarga tradició, que han cultivat escriptors i periodistes com Baltasar Porcel, Montserrat Roig o Josep Maria Espinàs. Alhora, pot ser una eina indispensable per a treballar la llengua i la literatura catalana en entorns educatius”.

12.30 h Conferència de cloenda: Medi lingüístic als mitjans, a càrrec de Màrius Serra, escriptor 

 Altres informacions

Comitè científic

Jacint Bassó, Francesc Danés, Pere Martí, M. Dolors Martí

 Informació i inscripcions

 Us hi podeu inscriure presencialment o a través de la nostra pàgina web

 Preu: 35 euros (col·legiats, membres entitats col·laboradores), i 50 euros no col·legiats

Les persones en atur tindran un 20% de descompte en el preu dels cursos. Caldrà que ens presentin el document original que demostri que estan apuntats a l’INEM en el moment de fer la inscripció, que en aquest cas haurà de ser presencial a la seu del Col·legi.

 Abans de formalitzar la inscripció amb totes les vostres dades, cal que escolliu un dels tallers.

 Certificat

Reconeixement, 10 hores. Cal assistir al 80% d’hores per obtenir el certificat

Activitat reconeguda dintre del Pla de Formació Permanent del Departament d’Educació (en tràmit)


Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR