« tornar

201220 - V Jornades sobre l'ensenyament de llengua i literatura

Tipus Jornades
Àrea temàtica Llengua i literatura
Modalitat Presencial
Nivell Secundària i Batxillerat
Coordinador
Professorat
Data 13 i 14 de desembre de de 2019. De 0:00 a 0:00
Dies Divendres de 15.45 a 20.45 h i dissabte de 9 a 14 h
Adreça
Total hores 10
Preu
Col·legiat35,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores35,00€
No col·legiat50,00€

 

V JORNADES DE L’ENSENYAMENT DE LLENGUA I LITERATURA

Consulteu-ne el programa en PDF

Periodisme, llengua i literatura a l’aula de secundària

Destinataris: Professorat de llengua i literatura catalana.

Objectius

Les jornades, enguany en la cinquena edició, tenen l’objectiu principal de reflexionar, compartir experiències i actualitzar informació sobre el periodisme i els mitjans de comunicació a les aules de secundària.

L’estructura de les Jornades constarà de dues conferències, una taula rodona, una sessió de bones pràctiques i una sessió de tallers.

Dates

13 i 14 de desembre

Lloc: Col·legi de Llicenciats de Catalunya (Rambla de Catalunya, 8, principal)

Programa

Divendres 13 de desembre

15.45 h Benvinguda i recepció

16.00 h Acte inaugural

16.15 h Taula rodona:

Revistes literàries i didàctica de la literatura a l’aula. Recursos per a la redacció d’una crítica literària

  • Josep Murgades, Els Marges
  • Lluïsa Julià, Serra d’Or
  • Bernat Puigtobella, Núvol
  • Gemma Ventura, Catorze 14

 Moderador: Jaume Aulet, professor de la UAB

 18.30 h Exposició de bones pràctiques:

  • Paranys i mentides 2.0. Com detectar la desinformació, a càrrec de Lorenzo Marini, Col·legi de Periodistes de Catalunya
  • Campus de Periodisme de l’ARA/Fundació Esplai, a càrrec de Selena Soro i Georgina Ferri, periodistes. El diari ARA i Fundesplai organitzen cada any el Campus de Periodisme de l'ARA i Fundesplai  , una iniciativa sorgida de les bases del diari i que uneix educació en el lleure i periodisme. Fins ara hi han assistit 127 nois i noies d'entre 12 i 16 anys, amb la participació de professionals com Antoni Bassas, Toni Soler, Mònica Planas o Empar Moliner. Durant una setmana, els participants del Campus dormen al Centre Esplai, al Prat de Llobregat, i fan tallers periodístics al matí i activitats lúdiques a la tarda.
  • LLOR NEWS, un "diari d'escola" 2.0, a càrrec d'Albert Aguilera. LLOR NEWS és un projecte educatiu que transforma el clàssic "diari d'escola" en un mitjà de comunicació multimèdia, amb xarxes socials, canal de youtube i web pròpies. Una "empresa" gestionada íntegrament pels alumnes de primer de batxillerat de la Fundació Llor, on periodisme i ensenyament conflueixen a l’aula. El resultat, després de 4 anys, és un projecte innovador, que potencia tant el talent individual com el treball en equip dels i les alumnes, la seva responsabilitat i la superació personal. Una "feina" que també els facilita l'adquisició de competències: coneixements tècnics i facilitat per parlar en públic i davant d'una càmera. 

 

Dissabte 14 de desembre

9.00 h Benvinguda i recepció

9.15 h Conferència: Qui té por de les fake news? Passat, present i futur de l’educació mediàtica a Catalunya, a càrrec de Salvador Alsius, vicepresident del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC)

 10.30 h Pausa

 11.00 h Bloc de tallers

Taller 1. Literatura catalana a la xarxa, al servei dels ensenyants, a càrrec de Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic. La web Endrets.cat (inclou 958 autors, 7.024 textos de tots els gèneres i 3.466 llocs literaris que abasten 900 anys de literatura en català) és una eina que pot ser útil per enfocar l’ensenyament de la literatura des de diferents perspectives i adequar-lo als diversos nivells educatius, i alhora és una plataforma per promocionar la lectura i per fer la descoberta de múltiples paisatges urbans i rurals del país. El taller consistirà en propostes pràctiques ja desenvolupades o d’altres que sorgeixin de les necessitats dels assistents. Cal que els assistents portin el seu propi dispositiu per connectar-se a la xarxa (tauleta o ordinador).

Taller 2. Cartes dels geògrafs. La pràctica d’un subgènere periodístic a la geografia de segon de batxillerat, càrrec de Xavier Ciurans, professor de l'Escola BetàniaPatmos. El passat 20 de novembre, La Vanguardia publicava una carta d'una noia de disset anys que criticava el sistema educatiu actual. Dos dies després, la directora general d'Educació Infantil i Primària de la Generalitat de Catalunya li donava la rèplica en una altra carta apareguda al mateix diari. L'origen de la primera carta es troba en una proposta plantejada a la matèria de geografia de segon de batxillerat: convidar l'alumnat a escriure cartes als directors de periòdics, de manera que, sense adonar-se'n, les noies i els nois han practicat un subgènere periodístic. Aquest taller explora les possibilitats d'una pràctica que comença en el marc d'una assignatura de l'àmbit social, que continua amb la participació en una revista escolar feta pels mateixos alumnes i que, esporàdicament, acaba amb la intervenció d'una directora general.

Taller 3. L’entrevista: un recurs singular per al treball de la llengua a l'aula, a càrrec de Joan Safont, periodista i escriptor. "L’entrevista és un recurs utilitzat habitualment en el periodisme cultural i que té una llarga tradició, que han cultivat escriptors i periodistes com Baltasar Porcel, Montserrat Roig o Josep Maria Espinàs. Alhora, pot ser una eina indispensable per a treballar la llengua i la literatura catalana en entorns educatius”.


 12.30 h Conferència de cloenda: Medi lingüístic als mitjans, a càrrec de Màrius Serra, escriptor 

 Altres informacions

Comitè científic

Jacint Bassó, Francesc Danés, Pere Martí, M. Dolors Martí

 Informació i inscripcions

 Us hi podeu inscriure presencialment o a través de la nostra pàgina web

 Preu: 35 euros (col·legiats, membres entitats col·laboradores), i 50 euros no col·legiats

Les persones en atur tindran un 20% de descompte en el preu dels cursos. Caldrà que ens presentin el document original que demostri que estan apuntats a l’INEM en el moment de fer la inscripció, que en aquest cas haurà de ser presencial a la seu del Col·legi.

 Abans de formalitzar la inscripció amb totes les vostres dades, cal que escolliu un dels tallers.

 Certificat

Reconeixement, 10 hores. Cal assistir al 80% d’hores per obtenir el certificat

Activitat reconeguda dintre del Pla de Formació Permanent del Departament d’Educació (en tràmit)


Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »