« tornar

US2314 - Literatura Universal II

Tipus Universitat Sènior 2022-2023
Àrea temàtica Literatura universal
Modalitat Presencial i en format virtual
Nivell Internivells
Coordinador
Professorat Sam Abrams
Data del 6 d'octubre de 2022 al 27 de maig de 2023. De 9:30 a 11:30
Dies Dijous
Adreça Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats
Total hores 50
Preu
Col·legiat235,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores235,00€
No col·legiat295,00€

Objectius 

Aquest curs té quatre objectius bàsics o fonamentals. En primer lloc, oferir una visió panoràmica global de la creació i el desplegament de la tradició literària occidental, des de les seves arrels fins als nostres dies. En segon lloc, fer un seguiment de tots els grans canvis estètics i intel·lectuals que s’han produït en la tradició occidental, de segle en segle, d’època en època. En tercer lloc, explicitar els lligams profunds que hi ha entre la literatura catalana i la literatura universal. I, en quart lloc, desenvolupar les eines necessàries per llegir i gaudir d’un text literari cada vegada amb més intensitat.

Continguts  

La mecànica del curs és ben simple. Es tracta d’un enfocament tripartit. En primer lloc, el professor farà una introducció del tema en qüestió, és a dir, del període històric, dels valors estètics de l’època, de la producció general dels autors i les obres concretes a comentar. En segon lloc, hi haurà un col·loqui obert de preguntes i respostes sobre el material tractat en la introducció general, per tal d’assegurar-ne la comprensió i/o omplir alguna llacuna que pugui quedar. 

I, en tercer lloc, hi haurà un comentari aprofundit, a nivell temàtic i formal, de passatges destacats de les grans obres de la literatura universal.

  • Els orígens: el poema de Gilgamesh
  • La literatura grecoromana. La tragèdia grega clàssica: Èsquil i Sòfocles
  • L’edat mitjana: La literatura segons Ramon Llull. Geoffrey Chaucer i Els contes de Canterbury
  • El Renaixement: Joanot Martorell i Tirant lo Blanc. Michel de Montaigne, l’humanisme, l’assaig i el memorialisme
  • El Barroc: Jean Racine i la reformulació de la tragèdia clàssica
  • La Il·lustració: novel·la i filosofia, François Marie Arouet Voltaire i Jean-Jacques Rousseau
  • Segle XIX. El romanticisme anglès: William Wordsworth i John Keats. Emily Dickinson i Walt Whitman i el trencament amb la tradició. El realisme francès: Gustave Flaubert i Madame Bovary. Caterina Albert i Solitud. August Strindberg i la modernització del teatre
  • Segle XX. Les avantguardes històriques a Europa: futurisme (Vladimir Maiakovski), dadaisme (Tristan Tzara) i surrealisme (Salvador Dalí). La poesia en vers i prosa de J. V. Foix. Teatre i experimentació: Luigi Pirandello i Samuel Beckett. Salvador Espriu i Primera història d’Esther. Temps de testimoni: Mercè Rodoreda i Joan Sales. Noves literatures velles: la negritud a les Amèriques i l’Àfrica. Travessant fronteres: Joseph Conrad, Vladimir Nabokov i Joseph Brodsky

 

Calendari:

Octubre

6, 13, 20, 27

Novembre

3, 10, 17, 24

Desembre

1, 15

Gener

12, 19, 26

Febrer

2, 9, 16, 23

Març

2, 9, 16, 23, 30

Abril

13, 20, 27

 


Selecciona un taller de cada bloc

« TORNAR       AFEGIR A LA CISTELLA »