« tornar

US2009 - Literatura universal I

Tipus Cursos de la Universitat Sènior
Àrea temàtica Literatura universal
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Sam Abrams
Data Calendari de recuperacions, del 26 de maig al 23 de juny. De 9:30 a 11:30
Dies dimarts
Adreça Col·legi de Llicenciats. Rbla.de Catalunya, 8
Total hores 50
Preu
Col·legiat220,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores220,00€
No col·legiat280,00€

IMPORTANT. NOU CALENDARI EN FORMAT TELEMÀTIC, A TEMPS REAL

Davant de la impossibilitat de poder reprendre les classes presencialment per causa de les limitacions derivades de la crisi sanitària, a partir del proper 18 de maig reprendrem, íntegrament en format virtual, les classes de la Universitat Sènior. 

Les classes es faran en format telemàtic mitjançant connexions en temps real a través de la Plataforma Microsoft Teams. Rebreu un enllaç per correu electrònic, que us permetrà l’accés a la classe en directe.

Dimarts, 26 de maig, a les 9.30 h

Dimarts, 2 de juny, a les 9.30 h

Dimarts, 9 de juny, a les 9.30 h

Dimarts, 16 de juny, a les 9.30 h

Dimarts, 23 de juny, a les 9.30 h

OBJECTIUS 

Aquest curs té quatre objectius bàsics o fonamentals. Primer, oferir una visió panoràmica global de la creació i el desplegament de la tradició literària occidental, des de les seves arrels fins als nostres dies. Segon, fer un seguiment de tots els grans canvis estètics i intel·lectuals que s’han produït a la tradició occidental, de segle en segle, d’època en època. Tercer, explicitar els lligams profunds que existeixen entre la literatura catalana i la literatura universal. I, quart, desenvolupar les eines necessàries per poder llegir i gaudir d’un text literari cada vegada amb més intensitat.

CONTINGUTS 

La mecànica del curs és ben simple. Es tracta d’un enfocament tripartit. En primer lloc, el professor farà una introducció del tema en qüestió, és a dir, del període històric, dels valors estètics de l’època, de la producció general dels autors i les obres concretes a comentar. En segon lloc, hi haurà un col·loqui obert de preguntes i respostes sobre el material tractat en la introducció general, per tal d’assegurar la comprensió i/o omplir alguna llacuna que pugui quedar. I, en tercer lloc, hi haurà un comentari aprofundit, a nivell temàtic i formal, de passatges destacats de les grans obres de la literatura universal.

  • Els orígens: la Bíblia.
  • La literatura grecoromana: Homer, Virgili i l’èpica clàssica.
  • L’edat mitjana: Dante Alighieri i la Commedia. El cançoner d’Ausiàs March.
  • El Renaixement: William Shakespeare i les seves tragèdies.
  • El Barroc: Miguel de Cervantes i Don Quijote de La Mancha.
  • La Il·lustració: El naixement de la novel·la moderna: els anglesos, Henry Fielding (La vida de Tom Jones, expòsit) i Laurence Sterne (Vida i opinions de Tristram Shandy, home de llinatge).
  • Segle XIX: Goethe, Faust i el romanticisme alemany. Charles Baudelaire, Les flors del mal i el camí cap a una literatura més exigent, el simbolisme. El realisme: Lev Tolstoi i Guerra i Pau. Henrik Ibsen i la renovació teatral. Joan Maragall i la posada al dia de la literatura. La reivindicació de la literatura popular.
  • Segle XX: T. S. Eliot, La terra eixorca i la revolució poètica del segle XX: l’alta modernitat. James Joyce, Ulisses i la creació de la novel·la moderna. Rainer Maria Rilke, Marcel Proust i l’obra d’art total. L’obra de Franz Kafka. Bertolt   Brecht, Czeslaw Milosz i la literatura del compromís. Isak Dinesen i el valor de la fantasia. 
  • Josep M. de Sagarra i Vida privada. Carles Riba i l’aventura creativa extrema. Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Guillermo Cabrera Infante i l’ampliació del mapa estètic. Dos gèneres literaris més: el memorialisme i la crònica de viatges. Noves literatures velles: les dones. Trencant les convencions: la sexualitat a examen (E. M. Forster, Henry Miller, Anaïs Nin).

 

CALENDARI DE LES SESSIONS

Mes

Dies

Octubre

8, 15, 22, 29

Novembre

5, 12, 19, 26

Desembre

3, 10, 17

Gener

7, 14, 21, 28

Febrer

4, 11, 18, 25

Març

3, 10, 17, 24, 31

Abril

14