« tornar

US2010 - Literatura universal II

Tipus Cursos de la Universitat Sènior
Àrea temàtica Literatura universal
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat Sam Abrams
Data del 14 d'octubre del 2019 al 4 de maig del 2020. De 12:00 a 14:00
Dies dilluns
Adreça Col·legi de Llicenciats. Rbla.de Catalunya, 8
Total hores 50
Preu
Col·legiat220,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores220,00€
No col·legiat280,00€

 

OBJECTIUS 

Aquest curs té quatre objectius bàsics o fonamentals. En primer lloc, oferir una visió panoràmica global de la creació i el desplegament de la tradició literària occidental, des de les seves arrels fins als nostres dies. En segon lloc, fer un seguiment de tots els grans canvis estètics i intel·lectuals que s’han produït a la tradició occidental, de segle en segle, d’època en època. En tercer lloc, explicitar els lligams profunds que existeixen entre la literatura catalana i la literatura universal. I, en quart lloc, desenvolupar les eines necessàries per poder llegir i gaudir d’un text literari cada vegada amb més intensitat.

CONTINGUTS 

La mecànica del curs és ben simple. Es tracta d’un enfocament tripartit. En primer lloc, el professor farà una introducció del tema en qüestió, és a dir, del període històric, dels valors estètics de l’època, de la producció general dels autors i les obres concretes a comentar. En segon lloc, hi haurà un col·loqui obert de preguntes i respostes sobre el material tractat en la introducció general, per tal d’assegurar la comprensió i/o omplir alguna llacuna que pugui quedar. 

I, en tercer lloc, hi haurà un comentari aprofundit, a nivell temàtic i formal, de passatges destacats de les grans obres de la literatura universal.

  • Els orígens: El poema de Gilgamesh.
  • La literatura grecoromana: La tragèdia grega clàssica: Èsquil i Sòfocles.
  • L’edat mitjana: La literatura segons Ramon Llull. Geoffrey Chaucer i Els contes de Canterbury.
  • El Renaixement: Joanot Martorell i Tirant lo Blanc. Michel de Montaigne, l’humanisme, l’assaig i el memorialisme.
  • El Barroc: Jean Racine i la reformulació de la tragèdia clàssica.
  • La Il·lustració: novel·la i filosofia, François Marie Arouet Voltaire i Jean-Jacques Rousseau.
  • Segle XIX: El romanticisme anglès: William Wordsworth i John Keats. Emily Dickinson i Walt Whitman i el trencament amb la tradició. El realisme francès: Gustave Flaubert i Madame Bovary. Caterina Albert i Solitud. August Strindberg i la modernització del teatre.
  • Segle XX: Les avantguardes històriques a Europa: futurisme (Vladimir Maiakovski), dadaisme (Tristan Tzara) i surrealisme (Salvador Dalí). La poesia en vers i prosa de J. V. Foix. Teatre i experimentació: Luigi Pirandello i Samuel Beckett. Salvador Espriu i Primera història d’Esther. Temps de testimoni: Mercè Rodoreda i Joan Sales. Noves literatures velles: la negritud a les amèriques i l’Àfrica. Creuant fronteres: Joseph Conrad i Vladimir Nabokov i Joseph Brodsky.

 

CALENDARI DE LES SESSIONS

Mes

Dies

Octubre

14, 21, 28

Novembre

4, 11, 18, 25

Desembre

2, 9, 16

Gener

13, 20, 27

Febrer

3, 10, 17, 24

Març

2, 9, 16, 23, 30

Abril

20, 27

Maig

4