« tornar

201502 - Geologia i biologia a la llum del microscopi

Tipus Escola de Tardor
Àrea temàtica Ciències i matemàtiques
Modalitat Presencial
Nivell Secundària
Coordinador
Professorat David Rabadà i Vives, Josep Marlés Tortosa
Data 16 i 30 de novembre, 14 de desembre, 11 i 25 de gener. De 9:30 a 13:30
Dies dissabte
Adreça Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia (Sarrià). Pere II de Montcada, nº8 de Barcelona
Total hores 20
Preu
Col·legiat65,00€
Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores65,00€
No col·legiat95,00€

Descripció

Dominar l’ús de la lupa i el microscopi significa que l’alumnat comprèn de manera ràpida i competencial continguts clau de la biologia i la geologia, perquè veu en directe la imatge real.

El curs pretén dotar el professorat d’activitats d’ESO i Batxillerat, sovint desconegudes, que són altament motivadores per a l’alumnat i senzilles d’aplicar i preparar. Des de comprendre els grups de roques observant làmines primes fins a veure un pistil seccionat per entendre la funció de la flor.

 Metodologia

S’instruirà en el maneig de lupes binoculars de màxim augment i microscopis adaptats a l’ordinador per projectar les imatges i fotografiar-les. Es tracta d’un curs d’alta eficiència didàctica.

Es practicaran tècniques fàcils i ràpides de microscòpia per confeccionar les mostres (squash, frottis, raspat, talls, etc.), útils per treballar continguts de biologia i geologia que l’alumnat podrà aplicar en qualsevol situació d’investigació o estudi.

 Objectius

A la finalització del curs el professorat assistent podrà:

Tenir un compendi valuós d’activitats per a l’ESO i el batxillerat de geologia i de biologia.

El cicle geològic i els principals tipus de roques a partir de l’observació de làmines de roques (magmàtiques, metamòrfiques, sedimentàries detrítiques i biogeoquímiques) i estudi comparat de diferents sorres.

Interpretació d’imatges de vida microscòpica: estudi d’organismes unicel·lulars i pluricel·lulars invisibles a ull nu. Foraminífers, plàncton, briozous, pues d’eriçó, llevats, pol·len, etc. Cèl·lules i orgànuls, òrgans animals i vegetals, i bacteris.